Adres Beyanı Nasıl Yapılır

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler ikamet ettikleri yerleri devlete bildirmek zorundadırlar. Bir adresten başka bir adrese geçildiği zaman bu adresi devlet sizden bildirmenizi belge ibraz etmenizi ister.
Adres beyanı önceden zahmetli bir işti. Muhtarlığa gidip kayıt sildirttikten sonra yeni yerleşim yerinin kaymakamlığına gidip yeni adresi belirtmek gerekiyordu. Gelişen teknoloji ile bütün bu işlemler ortadan kalktı artık muhtarlıklara gidip adres sildirmeye gerek yoktur.
İkamet ettiğiniz adres değiştiğinde şahsen gidip İlçe Nüfus Müdürlükleri’ ne adres bildirmeniz gerekmektedir. Yabancı bir vatandaş ise dış temsilciliklere bildirmelidir. Eğer devletten bir hizmet alıyorsanız adrese dayalı hizmet alınacak kuruma adres değişikliği bildirilmelidir. Adres beyanı 20 iş günü içerisinde yapılması gereken bir işlemdir. Adres beyan işlemini yapmayanlara 250 TL para cezası kesilmektedir. Yanlış adres beyan edenlere de 500 TL ceza kesilmektedir.
Belirtilen bu adreslere adres beyanı yaparken adres beyan formunu doldurmanız ya da dilekçe şeklinde adres beyan formu bilgilerini yazıp kurumlara teslim edebilirsiniz. İsterseniz posta veya elektronik ortamlardan bu işlemi yapabilirsiniz. Adres beyanı sistemine kayıtlı olup olmadığınızı öğrenmek için TC kimlik sorgulama adresinden kimlik numaranızla kayıtlı olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Adres beyan formlarına internet üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Adres beyanında kişiler tek bir adres bildirmek zorundadır. Ama kişilerin yazlık kışlık adresleri ve diğer adres bilgileri elektronik ortamda kayıt altına alınır. Adres beyanını aynı evde yaşayan kişilerden ailenin ergin fertlerinden birisi diğerleri adına adres beyanında bulunabilir. Noterden temsili olarak alınan vekaletle başkaları adına adres beyanında bulunulabilir. Çocukların ve kısıtlı kişilerin adresleri veli, vasi, kayyım tarafından eğer bunlar yoksa büyün anne ve baba veya ergin olan kardeşleri tarafından ya da çocuğu yanında bulunduran kişiler tarafından adres beyanında bulunulur. Velayet altında bulunan çocuklar velayeti altında oldukları anne ve baba tarafından adres bildirimi yapılır.
Yatılı okul, hastane, yetimhane, huzurevi, cezaevi, öğrenci yurdu gibi yerlerde kalanların beyanları kurum görevlileri tarafından yapılır. Engelli, yaşlı ve hasta olanların yakınları yoksa adres beyanları muhtarlar tarafından elektronik ortamda nüfus müdürlüğüne ya da Genel Müdürlüğe bildirilir. Eğer elektronik ortam mümkün değilse gerekli evraklarla bulunulan yerin nüfus müdürlüğüne bildirilir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.