Akıllı Telefonlarda Rekabet Nereye Götürüyor

Akıllı telefon sektörü tüm dünyada her geçen gün rekabetin çok daha fazla büyüdüğü bir sektör halinde ve bu rekabetin ana hatlarını belirleyen Google ve Apple gibi dev firmalar her geçen yeni hamleler ile sektörün rekabetini daha da fazla körüklüyorlar. Elbette bu rekabetin ana faktörlerinden biri olan akıllı telefonların kullandıkları platformlar. Android işletim sisteminin açık kaynak kodlu olarak ortaya çıkarak akıllı telefonlara verdiği destek giderek ciddileşince yirmi ay gibi kısa bir süre içerisinde bir milyarı aşkın Android uygulama telefonlarda kullanılmaya başlandı. Bu durumun ardında HTC, Samsung gibi büyük firmaların Android uyumlu akıllı telefonlarını piyasaya sürmesi ile birlikte, sadece beş ay içerisinde Android platformlu kullanılan uygulama sayısı iki milyara ve iki, üç ay gibi bir sürede de üç milyar rakamına ulaştı.
Geçen yılın sonlarına doğru uygulama indirilme oranlarında yüzde elli gibi bir artış yaşayan Android, Apple’ın İOs’una en ciddi rakip durumda. Buna karşılık İOS’ un indirilen uygulama sayısı şimdiden on milyarı geçmiş durumda, yani henüz Android’ in sektör liderliği için bayağı bir uğraşması gerekiyor.
Google bu konuda sıkı çalışmalarını zaten sürdürüyor. En son büyük bir hamle olarak Motorola’yı satın alan Google, ilk defa fiziksel bir rekabete de dahi olacak gibi görünüyor. Motorola’nın elinde bulunan on yedi bin düzeyindeki patentle, Android’ in sürekli uğraşmak zorunda kaldığı patent davalarında ciddi bir avantaj kazanan Google, aynı zamanda Android işletim sistemi ile birlikte geliştirilecek akıllı cihazlarla sektörün rekabetine bambaşka bir yön verebilecek duruma geldi. Sadece akıllı telefonlar değil tabletlerde Google’ın ilgi alanlarından biri haline geldi ve aslında bu gelişme geleceğin yeni tür bilgisayarlarının bile ortaya çıkmasına neden olabilir. Motorola ile birlikte sadece Amerika’ da Android piyasasının yüzde yirmi dokuzunu eline geçiren Google’ın bundan sonraki hamleleri merak ve ilgiyle bekleniyor.
Ancak pek çok görüş akıllı telefon piyasasına yön veren işletim sistemlerinde İOS ve Android’ in ulaştığı başarıya rağmen bu iki işletim sistemiyle sınırlı kalmayacağı yönünde. Google’ın bu son hamlesi ile fiziksel bir rekabet başlatıyor olması, aslında pek çok açıdan dezavantajda yaratıyor. Google artık HTC, Samsung ve benzeri firmalarından rakibi olan bir taraf durumuna geldi ve bu durum elbette Apple kadar başka birçok firmanın da alternatif işletim sistemleri denemesine neden olabilecek gibi görünüyor.
Bu durumda ilk aklan gelen Microsoft’ a ait olan Windows 8 işletim sistemi olsa da, geleceğin ne getireceği şu anda bilinemez durumda. Ancak uzmanların ortak görüşü sektörün bu kızgın rekabet ortamında ve Google’ın fiziksel piyasada rekabete giriş hamlesinin ardından, doğru bir işletim sisteminin ortaya çıkmasının çok da uzak bir ihtimal olmadığı yönünde.

2 Yorum
  1. roket

    symbian ile android bir tutulamaz bile. android açık ara farkla önde bence.

  2. veysi

    roket sana katılmıyorum. symbianın yeri ap ayrı bence. neye dayanarak bunu söyledin ? 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.