Panda 4.0 Güncellemesi Yayınlandı

google-panda-4-0-guncellemesiMerhaba arkadaşlar. Bir çoğunuzun Penguen algoritmasını beklediği şu sıralarda Google amcanın Panda 4.0‘ı yayınlaması herkeste bir soğuk duş etkisi yarattı. Matt dayımız Twitter hesabında güncelleme konusunda resmi bir duyuru yaptı ve herkesi şoke etti. Şahsen uzun bir süredir gelişmeleri takip edemesemde 1 haftadır takibe başladım ve Panda 4.0‘ı biraz analiz etmeye çalıştım.
Şuanda Panda 4.0‘ün vurduğu bir sistemimizi yakalayamadım, inceleme fırsatım olmadı ama kurumsal ve büyük firmalardan çöküntü yaşayanlara biraz bakma fırsatım oldu. İlerleyen günlerde bu konuda farklı analizler yapıp sizlere buradan yayınlayacağım.


Şimdi Matt Cutts dayıoğlusu Panda 4.0 ile neler getireceğini yazmış, ama gel gelelim hep standart şeyler.
“Kalitesi düşük ve içerik hırsızı çöp sitelerin Google arama motorunda üst sıralarda yer almasını önlemek üzerine geliştirilmiş bir algoritma. Burada hedeflenen şey kaliteli içeriği kalitesizden ayırıp ön planda göstermek ve kullanıcıya kesin bilgi yanında kaliteli sistemide sunmak.”
Peki her seferinde böyle deniyor olan birşey varmı? Tabiki 3 5 site etkileniyor yine yenileri türeyecek ki bunun önüne geçilmesi imkansız gibi birşey. Yaklaşık 130 milyar site olan bir dünyada okadar siteyi takip edebilecek bir yazılım, güncelleme, algoritma vb şey yapılamaz.
Peki Panda 4.0’den korunmak için neler yapmak gerek;
*Güncel siteler daha üst konumlara yerleşecek. Bunun için en az 1 2 içerik günlük olarak sitenize girmeye çalışın.
*Tasarımınızda bulunan gereksiz kodlamalardan kurtulun ve kendinize has bir tasarım ortaya çıkarın.
*Sayfalarınızda bulunan içeriklerde ve sayfa yapılarında “meta tag”ler kesinlikle farklı olmalı, tekrar yapmayın ve her sayfanıza kategorinize özel “tag” kullanın.
*Paylaşım yaptığınız yazı ile alakasız bir etiketiniz varsa bunları kaldırın, sırf hit çekmek için kullanıcı yanıltmak olarak görünen bu sistem ceza sebebi. (Bişey olmaz demeyin, şikayet edilirse kesinlikle ceza alıyorsunuz.)
*Siteleriniz için mümkün oldukça okunabilir ve paylaşımı arttırılabilecek olan içerikler üretmelisiniz. Bu yazılar kısa olmamalı, kullanıcı okuyabilmeli ve paylaşabileceği türden yazılar olmalıdır.
*Siteleriniz için kesinlikle mobil tasarım yapın, çünkü mobil geleceğin en büyük sektörü. Şimdiden ele almalısınız bu sizin için erken bir avantaj olacak.
*Tasarımınızı kullanıcıların rahat dolaşabileceği şekilde dizayn edin ve sitenize girenler nekadar çok zaman geçirirse sizin açınızdan okadar verimli olacaktır.
** Belkide en önemli son 2 maddeden ilki kesinlikle sitenizden farklı içerikte sitelerden link almayın, bunu yapan birçok büyük firma çöküşte şuanda. Benimi anlayacak Google diyorsunuz ama eğer ki Panda 4.0’a yakalanırsanız geri dönüşü çok uzun vadede olacaktır ve siteniz heba olabilir. Black hat herzamanki gibi buradada etken madde kesinlikle önerilmiyor.
** En önemli diyebileceğimiz şey “Sosyal Medya”.. Sosyal medya’ya inanılmaz bir yönelim yapmalısınız. Sitenizde paylaştığınız içerik sosyal medya platformlarında da paylaşılabilir yönde olmalı. Özellikle Twitter & Facebook beğeni ve paylaşım butonları, bunların yanı sıra içeriğinizi Google+’da paylaşmanız ve kullanıcıların bu bağlantıları okuyup sizin sitenizde zaman geçirmeleri ve farklı sosyal medya url’lerinden sitenize yönlendirilen kullanıcılar kesinlikle sizin için çok çok büyük bir + kazandıracaktır.
Benden size öneriler neler olabilir…
Öncelikle sitenize özel tasarımınız olacak, bunun yanında siteniz tüm sosyal medya siteleri ile bağlantılı olacak. Facebook – Twitter – Google+ şu 3 sistemi sürekli kullanacaksınız. Sitenize sadece ana sayfaya kelimenizde link almanız yanlış. Sitenin alt sayfaları güçsüz ise hiçbir verim alamazsınız. WordPress siteniz varsa gerekirse 10 tane ana sayfaya link alacağınıza 3 ana sayfa 7 taneyide 7 farklı kategoriye link almalısınız. Mobil tasarımınız olsun, tasarım sade ve kullanıcıların rahat gezebileceği şekilde olmalı. Bunun yanında sitenizde yazacağınız içerikler gerçekten okuyanın kendinden geçmesini sağlamalı. Hani makalelere 200 kelimesi 1.5 TL diye yazanlar değil gerekirse para verin hergün 5 içerik girdireceğinize 200 kelime, hergün 1 içerik girin ama 500 kelime olsun. Sitenizde bulunan konularda nekadar çok yorum bulunursa bu okadar canlılık katacaktır sisteminize. Panda 4.0 ülkemize geçte gelebilir net bir yazı göremedim ben.
Makaleyi çalıyorsanız eğer kaynak belirtin canlarım ciğerlerim..
Selametle..

21 Yorum
  1. Nuri

    Hocam kalemine sağlık döktürmüşsün yine. Piyasaya dönmeni bekliyoruz senin gibi açıklayıcı yazan yok ben okurken zevk alıyorum dön artık 🙂

    1. Ertan Dönmez

      Kısmet Nuri bey, 1 2 hafta sonra belki bir süpriz yaparım :)))

  2. Emrah

    Bloglara yapılan yorumlardan link alma olayına ne diyorsun? Kesinlikle hayır mı? Yoksa link çeşitliliği açısından herşeyden biraz mı?

    1. Ertan Dönmez

      Merhaba Emrah 🙂
      Öncelikle kesinlikle karşı değilim ancak şöyle bir durum var. Belirli bir oranda hepsini eşitlemelisin. Blog backlink alıyorsan eğer aldığın sitenin o yorum yazdığın makale sayfasının google gözünde yüksek bir değeri varsa eğer o sayfadan alacağın verim yüksek olur. PR değerinin öneminden ziyade kullanıcı yoğunluğu nekadar o sayfada onu ölçer google. Kullanıcıya kattığı verim fazla ise senin alacağın verimde fazla olur.

  3. Umut G.

    Ertan bey yazılarınızı keyifle okuyoruz, piyasadaki tüm bu kendini seo uzmanı sanan kişilere nazaran siz çok farklısınız. Bu tür yazılarınızın devamını bekliyorum şahsi olarak hergün takipçinizim.

    1. Ertan Dönmez

      Est Umut hocam herkesin SEO’da uzmanlığı başkadır onlarda kendi bilgilerine göre açıklama yapıyodurlar. Kısmetse yazmaya devam edeceğim 🙂

  4. Sabri

    Ustadım zevkle okudum ağzına sağlık çok güzel özetlemişsin. Devamınıda bekliyoruz inşallah.

    1. Ertan Dönmez

      Teşekkür ederim hocam inşAllah devamı gelecek.

  5. Timur

    Bu güncelleme haberi bir çok yer de flash haber olarak yayınlandı. Abartısız 5-6 yerde okudum haberi ama net anlayabildiğim tek yer burası. Gelelim güncellemeye tabi kimleri vuracak bu güncelleme vurmayacak bu merak konusu. Ama işte içerik kasan çöp siteler geri plana düşebilir ama sizinde dediğiniz gibi hep yenileri türeyecek bunun önüne geçmek çok mümkün olan birşey değil.

    1. Ertan Dönmez

      Teşekkür ederim güzel yorumun için Timur 🙂 Daha Türkiye’de başlamaz gibi ama ileride yer yerinden oynayabilir 🙂

  6. İsmet Davetiye

    Ertan Bey, tekrar sizi aramızda görmek çok güzel. Bu tür paylaşımlarınızı herzaman destekliyorum. Bende kurumsal bir firma sahibiyim ve yazılarınızı hergün takip ediyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum, makale için çok teşekkür ederim harika bir açıklama yapmışsınız.

    1. Ertan Dönmez

      Teşekkür ederim İsmet bey. Artık yavaş yavaş başlarım sanırım paylaşımlara bakalım 🙂

  7. Oyunyerim

    Ustadım piyasada herkes açıklama yapmış ama seninki bir başka be. Valla helal olsun saol varol hep paylaş Ertan usta sen cidden senin yerini tutmuyo kimse adamsın adam :))

    1. Ertan Dönmez

      Teşekkür ediyorum 🙂 Est hocam çok seo uzmanı var piyasada sadece herkesin yaklaşımı ve kaynakları farklıdır öyle düşünelim 🙂

  8. Mehmet Ali

    Gerçekten penguen beklerken panda gelmesi çok şaşırttı insanları herkes forumlardaki yazıları copy paste geçmiş sizin yazınız gerçekten tam bir güncelleme açıklaması olmuş teşekkür ediyorum.

    1. Ertan Dönmez

      Google bu ne olacağı belli olmuyor hocam 🙂 Rica ederim faydası dokunduysa ne mutlu bana 🙂

  9. Zeki Altındağ

    Ertancım tebrik ediyorum yine döktürmüşsün. Kalemine sağlık.

    1. Ertan Dönmez

      Teşekkür ediyorum Zeki beyciğim :)) sizleri burada görmek nekadar hoş 😛

      1. Zeki Altındağ

        Her gün bakıyorum neler yapıyorsun diye :))

  10. Murat bekleyen

    Çok güzel bir makale olmuş hocam teşekkürler.

    1. Ertan Dönmez

      Rica ederim hocam.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.