Android’lerde Virüsler?

android virüsAkıllı telefonlara “akıllı” ya da “cep bilgisayarı” ibarelerini çok kolay bir şekilde yapıştırdığımız günümüzde ne yazık ki bu cihazları normalde kullandığımız bilgisayarları koruduğumuzun yarısı kadar bile koruyamamaktayız. Hatta birçoklarımız akıllı telefonların zararlı yazılımlardan korunması gerektiğini bile düşünmemekte.
Fakat Trend Micro isimli güvenlik firması daha önce yaptığı bir araştırma ile Android işletim sistemi içerisinde en az bir milyon zararlı yazılım olduğunu iddia etmişlerdi. Sadece kabaca yapılmış olan bu hesap firmanın yaptığı son araştırma ile gerçek rakamlara kavuşmuş oldu. İçerisinde tüm Play Store veri tabanın da bulunduğu toplamda iki milyon uygulamayı ”Mobile App Reputation Service” ile tarayan Trend Micro firması her 10 uygulamadan bir tanesinin malware yani zararlı yazılım olduğunu ortaya çıkarmış durumda.
Araştırma altında mercek altına alınan iki milyon uygulamanın 293 bin tanesi bulaşıcı virüs kategorisi olarak nitelendiriliyor. 150,203 tanesi yüksek tehlike içeren virüs şeklinde gözlenmiş durumda. 293 bin adet zararlı yazılımın 68 bin 740 tanesinin kaynağı ise direkt olarak Google Play Store olarak gözükmesi dikkat çekiyor. Zira an itibariyle Play Store’da 700 bin civarı uygulama bulunuyor ki bu da her 10 uygulamadan birisinin zararlı yazılım taşıyor olması anlamına gelmekte.
Tüm bu verilerin haricinde uygulamaların yüzde 22′si kullanıcıların verilerini dilediğince etrafa yollamakta. İletişim bilgileri telefon numaraları ve hatta mikrofon bilgilerine kadar uzayan listede belki de zararlı yazılımların ne kadar tehlikeli olabileceğinin en net göstergesi olduğunu söyleyebiliriz. Trend Micro ise yayınladığı bu bilgiler ile son kullanıcıya mobil cihazlar üzerindeki zararlı yazılımların ne derece gerçek ve ne derece tehlikeli olabileceğini göstermeyi umut ediyor.

8 Yorum
  1. grafik

    aynen bende virüs mirüs giremez diyordum ki bulaşmış, galeri, klasörler birbirine girdi, tema bozuldu vs.
     

  2. temple run

    sağolsun benim cocuklarda nasıl bulaştırmışlarsa bir türlü silemedim 

  3. Gaziantep Web Sitesi

    Aslında açık kaynak olduğu için tabiki her türlü tahdit için açıktır, 
    bende geçenlerde android için bir keylogger trojen projem vardı gerçekten android çok tehlikeli şeyler yapılabilir. 

  4. Görkem CAN

    Özellikle bankacılık işlemlerini yapan kullanıcıların dikkatle okuması gerekir. Bir de Android mağazası beleş diye her önünüze geleni indirmeyin, bebenizin ergeninizin elinde telefon bırakmayın. Sağlam uygulamalar dışında bir şey indirmeyin.

  5. 3d max

    galaxy s3 için önerebileceğiniz ücretli veya ücretsiz antivirüs programı varmı..?

    1. Ertan Dönmez

      play storeye bakın hocam bilmem

  6. yılmaz

    advanced mobile care kullanıyorum, sizede öneririm.

  7. manyas kuş gölü

    playstore daki oyunlar ve uygulamalar acaba ne kadar güvenli. onlardan virüs bulaşma imkanı varmıdır.?

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.