2013 Mobil Devrimi

Bilgisayarı telefona bağlama fikri Wikipedia’ya göre ilk olarak 1973’lerde ortaya çıkmıştır. Ancak ilk olarak “Akıllı Telefon” tabiri 1977 yılında Ericson’un telefon tanıtımında ortaya çıkmıştır.  Ve Steve Jobs “Bir Ipod, bir telefon ve bir internet kullanan internet iletişim cihazı… Bunlar artık 3 ayrı cihaz değil. Biz buna Iphone diyoruz.”  sözü ile piyasaya sürdüğü yenilik ile kısa sürede ticaretin ve dünyanın dengesini değiştirdi. Steve Jobs’un da en büyük hayali buydu. Bilim adamları internet ve cep telefonu bağımlılığından yakınmalarına rağmen akıllı telefona sahip olmayan birinin akıllı dünya ile iletişim kurması oldukça zordur.
21 Eylülde ABD, Avustralya, Kanada, Almanya, Hong Kong, Japonya, Singapur ve İngiltere de olmak üzere toplam 9 ülkede aynı anda satışa sunulan Iphone 5 3,5 gün gibi kısa bir sürede 5 milyondan fazla satılmasıyla bir rekor kırdı. Teknolojiyi bu kadar yakından takip eden dünyada internet ve cep telefonu bağımlılığı kaçınılmazdır.Mobilin Türkiye’deki durumu ve geleceğini incelerken herkesin kullandığı büyük bir sosyal ağ olan facebook verilerini kullanabiliriz. Facebook’a mobil cihazlar üzerinden bağlanan dünyada 543 milyon Türkiyede ise 14 Milyon kullanıcısı, web kullanıcısına göre iki kat daha fazla aktif kullanmaktadır. Türkiye’de web kullanımını inceleyince Türkiye’de %54 ün üzerinde internet kullanıcısının haftanın altı günü Facebookta zaman geçirdiği açık bir şekilde görülüyor.
Bu nedenle tüketicilerin parmakları, markaların ise gözleri mobil servislerdedir. Giderek herkesin hayatında oldukça yer eden mobil kullanımı tüm önemli markaların tüm önemli insanların markajında. Mobilera Kurucu Ortak & Pazarlama Sorumlu Başkan Yardımcısı Arda Katmerlioğlu, Pozitron Kurucu & CEO’su Fatih İşbecer ve Mark Zuckerberg’te açıklamalarıyla mobil ürünün ve servislerinin öneminin farkında olduklarını gösteriyorlar. Konu mobil ve mobilin geleceği olunca tabi ki de operatörleri yabana atmak olmaz.
Turkcell den alınan bilgiye göre 2013 yılında tablet bilgisayar satışının ulaşacağı rakam yaklaşık 165,9 milyona ulaşacaktır. Gartner’ın yaptığı araştırmaya göre 45 milyar olan mobil indirme uygulamalarının 2013 yılında oldukça artacağı hatta araştırma 81 milyonun üzerine çıkacağını ortaya koydu.

1 Yorum var
  1. nagihan

    böyle böyle artık önümüzü göremiyoruz telefon ve bilgisayar yüzünden. 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.