Alman Biliminde Türkleri Tanıyalım

alman biliminde turkTeknoloji ülkesi Almanya’da görev yapan bilim insanlarının yüzde 10’un göçmen olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunların yüzde 3,6’sını ise Türk araştırmacılar oluşturmakta.
2007 yılında Almanya’da araştırmacılara özel bir vize uygulaması getirilmesi ile AB ülkeleri dışından gelen bilim insanlarının sayısı büyük bir artış göstermiş durumda. 2011 yılında araştırmacı unvanı ile Almanya’da ikamet izni alanların sayısı 2006 yılı rakamlarının yaklaşık 10 katına ulaşmış durumda.
Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’nin (BAMF) verilerine göre Almanya’da 808 bin bilim insanı yaşıyor ve bunun yanı sıra araştırmacı olarak görev yapmakta. Bu araştırmacıların yüzde 9,5’ini ise göçmenler oluşturmakta. Bunların yüzde 5,5’i diğer AB ülkelerinden yüzde 4’ü de AB’ye üye olmayan ülkelerden gelmekte.
Türk araştrımacılar ise 6.sırada yer alıyor. AB dışından Almanya’ya gelen yabancı bilim insanlarının yüzde 15,8’ini Çinliler yüzde 14,2’sini Hintliler oluşturmakta. Geriye kalan yüzde 11’lik kısmı ise ABD’li araştırmacılar oluşturmakta. Listede ABD’yi yüzde 6,3 ile Ruslar, yüzde 4,3 ile Japon ve yüzde 3,6 ile Türk bilim insanları takip etmekteler.
Almanya’da görev yapan göçmen araştırmacıların büyük bir kısmı matematik ve enformatik alanlarında hizmet vermektedir. 2010 yılında 31 bin 500 yabancı bilim insanı ve sanatçıya Almanya’da ikamet izni verilmiş durumda. Bu rakam 2006 yılından bu yana sürekli artmakta.

3 Yorum
  1. Gaziantep Web Sitesi

    Malasef bizim ülkemizde biraz kafası çalışan elinden bir iş gelen insan hemen avrupa ya gitmeye çalışıyor ya da mecburen gidiyor. Çünkü gerçek değerini bir türlü bulamıyor buralarda.
    Hayırlısı olsun artık allah sonumuzu hayır etsin. 

  2. Görkem CAN

    Beyin göçü diyeceğim ama bu beyinlere de onlar ön ayak olmuş yetiştirmiş. Adamların BMW’si Mercedes’i motoru tankı var bizim bir otomobilimiz bile yok.

  3. temple run

    akıllı adamlar işini biliyor. eskiden bizde bilim adamlarını asmaya kadar götürürlerdi Allah şuan bizdede artık azda olsa bir değerleri var artık..

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.