BİROL BALABAN

Birol BALABAN 1992 yılında GATA tıp fakültesinden Tıp Doktoru olarak mezun oldu. 1997 yılına kadar zorunlu hizmetinde Sağlık Şube Müdürü olarak çalıştı. 2000 yılında ihtisas eğitimini başarı ile tamamlayarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı oldu.
İki yıl FTR servis şefliği yaptıktan sonra, devlet bursu kazanarak 2002-2003 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Colorado Universitesi Tıp Fakultesi Denver Çocuk Hastanesi Pediatrik Rehabilitasyon servisinde Çocuk Rehabilitasyonu üzerine üst ihtisas eğitimi alarak, bu alanda yurt dışında tıp eğitimi alan ilk hekim oldu. Eğitim programı süresinde bilgisayar destekli üç boyutlu yürüyüş ve postür analizi konularında da çalışmalar yaptı. Aynı zamanda, 2003 yılı süresinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Spine (Omurga) Merkezinde çelışarak girişimsel ağrı teknikleri üzerine bilgi ve becerisini geliştirme imkanı buldu. Turkiye’ye dönüşünde GATA Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda Öğretim Üyeliği görevine başladı. Yurda döndüğü günden itibaren ülkemizde ciddi bir eksiklik olan, Çocuk Rehabilitasyonu konusunda kurumsal ve ulusal sağlık hizmeti alt yapısının oluşturulması ve tıp eğitimi konularında ciddi çaba harcadı.
2006 yılında Üniversitelerarası Kurul Doçentlik Sınav Jürisi tarafından başarılı bulunarak Üniversite Doçenti unvanını aldı. GATA Rehabilitasyon Merkezi Pediatrik Rehabilitasyon ve Beyin Hasarı Ünitelerinde, Hareket Analiz Laboratuarı’nda ve Kas-iskelet Sistemi Girişimsel Ağrı Ünitesinde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2011 yılında Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucu Algoloji (Ağrı) Uzmanı olmaya hak kazandı.
Akademik çalışma olarak, ulusal ve uluslararası birçok makale, bildiri ve kitap bölüm yazarlığı mevcuttur. Birçok bilimsel kongre, konferans ve bilimsel toplantıya davetli konuşmacı ve eğitmen olarak katılmıştır.
Klinik çalışmaları özellikle çocuk rehabilitasyonu, yürüyüş ve postür analizi, inme rehabilitasyonu, bel ağrısı ve girişimsel ağrı teknikleri üzerine yoğunlaşmaktadır. Çocuk Rehabilitasyonu alanında gerek Avrupa, gerekse Amerika’daki önemli merkezlere belirli sürelerle mezuniyet sonrası eğitim ve çalışma ziyaretleri gerçekleştirerek mesleki gelişimi ve tecrübesini arttırmanın yanı sıra, buradaki meslektaşları ile ortak projeler gerçekleştirerek ülkemizin uluslar arası akademisyenler arasında tanıtımına ciddi katkılar sağlamıştır. Ülke çapında radyolojik görüntüleme tekniklerini kullanarak girişimsel ağrı tedavilerini uygulayan, makaleler ve kitap bölümleri yazan ilk fizik tedavi hekimleri arasındadır.
Pediatrik Rehabilitasyon alanındaki çalışmaları sebebiyle American Academy for Cerebral Palsy and Developmental Medicine akademisi tarafından kongre teşvik ödülüne layık görülmüştür. Serebral Palsi ve Yürüyüş değerlendirmesi alanındaki makalelerinden birisi Amerikan Rehabilitasyon Akademisyenleri Birliği Dergisi Editörler Kurulu tarafından hekimler için mezuniyet sonrası eğitim makalesi seçilirken, bir diğeri Ulusal FTR Kongresi bilimsel kurulunca en iyi sunum ödülü almıştır.
Halen GATA Rehabilitasyon Merkezi’nde Pediatrik (Çocuk) Rehabilitasyon ve Akut Rehabilitasyon Ünitelerinden Sorumlu Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Yürüyüş ve Hareket Analiz Laboratuarı Medikal Direktörüdür.
Uzun yıllardır çeşitli nedenlere bağlı olarak fiziksel engeli gelişen çocukların tedavilerini yürüten ve sağlıklarına kavuşmaları için çaba harcayan bir akademisyen olarak, bu alandaki çalışmalarını üniversitedeki mesleki iş olmaktan öteye götürerek; hekimlik ve sosyal sorumluluk bilinci içinde, Fiziksel Engelli Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (ENSEV)’nın kurulmasında ciddi emek harcamıştır. Halende Vakıf Başkanı olarak kurumdaki gönüllü çalışmalarına devam etmektedir. ENSEV ihtiyaç sahibi çocuklara burs imkanı sağlamanın, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması hususunda yardımcı olmanın yanı sıra, onların ve annelerinin topluma kazandırılması konusunda da ciddi çalışmalar yapmaktadır. Bir diğer farklı ve dikkat çeken misyonu ise, çocukların tedavisi ile ilgilenen hekim ve diğer sağlık personeline mezuniyet sonrası eğitim seminerleri ve kurslar düzenleyerek bu konudaki bilgi ve tecrübelerini arttırmaya çalışıyor olmasıdır.
kaynak: www.ensev.org.tr

1 Yorum var
  1. yaser

    bu adamı internet üzerinden takip etmeye çalışıyorum ancak kaynaklar sınırlı ne yazık ki.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.