Dicle Üniversitesi ve Tarihçesi

dicle üniversitesiGENEL TANITIM
1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenime açılan Diyarbakır Tıp Fakültesi, bugünkü Dicle Üniversitesinin temelini oluşturmuştur.
Dicle Üniversitesi, tarihi Diyarbakır kentinin doğusunda 27 bin dekarlık arazi üzerine kurulmuş, adını üniversiteyi kentten ayıran Dicle Nehri’nden almıştır. Merkez kampusun yer aldığı Diyarbakır dışında Diyarbakır’ın Ergani, Çermik, Çüngüş, Bismil ve Silvan ilçelerinde de Yüksekokulları mevcuttur.
Dicle Üniversitesi’nin bugün 17600 öğrencisi, 3500 civarında kadrolu akademik ve idari elemanı mevcuttur. Üniversite, sunmakta olduğu öğretim hizmetleri dışında 1200 yataklı Araştırma Hastanesiyle, aynı zamanda bölgenin sağlık merkezi konumundadır. Üniversite Araştırma Hastanesi’nde verilen üst düzeyde sağlık hizmeti sayesinde bölgedeki vatandaşlarımız çok önemli sorunlar dışında büyük merkezlere gitmenin maddi ve manevi külfetinden kurtulmuşlardır. Dicle Üniversitesi, bölgede ihtiyaç duyulan hemen her alandaki meslek elemanlarını yetiştiren, ulusal ve uluslar arası düzeyde araştırmalar yapan ve bölge ekonomisine yönelik projeler üreten devletimizin bölgedeki en önemli kurumlarından biridir. GAP’tan en üst düzeyde verim alınarak, bölgede hayat standardının yükseltilebilmesi için üniversitemizde başta tarım ve hayvancılık olmak üzere bölge ekonomisine katkı yapacak projelere öncelik verilmektedir.
Öğrenci kulüplerinin kültür-sanat faaliyetleri ve üniversite takımlarının sportif başarıları, bir taraftan kent yaşamına hareket getirirken diğer taraftan bu faaliyetler, gençleri üniversiteye özendirerek “modern toplum”a geçişte önemli bir işlev görmektedir.
TARİHÇE
1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenime açılan Diyarbakır Tıp Fakültesi, bugünkü Dicle Üniversitesinin temelini oluşturmuştur.
1969 yılında öğrencilerini Diyarbakır’a naklederek Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak faaliyetini sürdürmüş ve 1974 yılında Fen Bilimleri Fakültesinin de açılması ile Diyarbakır Üniversitesi fiilen kurulmuştur.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra 1982 tarihinde çıkartılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Diyarbakır Üniversitesinin adı Dicle Üniversitesi olarak değiştirilmiştir.
Aynı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Hukuk Fakültesi ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığından devralınan Yüksekokullar da Dicle Üniversitesine bağlanmıştır.
Dicle Üniversitesi bünyesinde daha sonra, 1988-1989 öğretim yılında Mardin Meslek Yüksekokulu, 1990-1991 öğretim yılında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 1992-1993 öğretim yılında Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu hizmete girmiştir.
Daha sonra Bismil, Çermik ve Batman yerleşim birimlerinde Üniversitemize bağlı olarak birer yeni Meslek Yüksekokulunun daha kurulması uygun görülmüştür. 11.7.1992 tarihinde çıkartılan 3837 sayılı Kanunla Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gören Şanlıurfa Ziraat Fakültesi ile Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu yeni kurulan Harran Üniversitesine bağlanmış ve Üniversitemize bağlı olarak Ziraat, Veteriner ve İlahiyat Fakülteleri adı altında üç yeni fakültenin kurulması uygun görülmüştür.
Sözkonusu Fakültelerle birlikte Bismil ve Çermik İlçesinde kurulan Yüksekokullar ile Batman İlinde kurulan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 1993-1994 öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Önceki yıllarda kurulan Şırnak Meslek Yüksekokulu ise 1995-1996 öğretim yılında hizmete girmiştir. Mevcut Fakülte ve Yüksekokullarımıza ilave olarak 1997-1998 öğretim yılında Diyarbakır, Siirt ve Mardin’de birer Sağlık Yüksekokulu, Ergani ve Çüngüş’te ise birer Meslek Yüksekokulu açılarak hizmete girmiştir.
Daha sonra 1998-1999 öğretim yılında Diyarbakır’da Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, 1999-2000 öğretim yılında ise Batman’da Teknik Eğitim Fakültesi açılmıştır. Ayrıca Diyarbakır’da Sivil Havacılık Yüksek Okulu ile birlikte Devlet Konservatuarı kurulmuştur. Devlet Konservatuarı 2002-2003 öğretim yılında faaliyete girmiştir.
2002-2003 Öğretim yılında Siirt iline bağlı Siirt Meslek Yüksekokulu açılmasıyla birlikte bugün Dicle Üniversitesi bünyesinde ; 13 Fakülte, 11 Meslek Yüksekokulu, 5 Yüksekokul, 1 Konservatuar, 3 Enstitü, 8 Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1 Eğitim ve Araştırma Hastanesi yer almaktadır.

3 Yorum
  1. Dicle Üniversitesi

    dicle Üniversitesi Öğrenci Portalı

  2. Dicle Üniversitesi

    güzel bir yazı olmuş bende dicle de okuyor ve aynı zamanda dicle için öğrenci sayfası oluşturuyorum. kolay gelsin tşkler

    1. Ertan Dönmez

      teşekkür ederim

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.