Hangi Yazılım Dilini Seçmeliyim?

Teknolojinin baş döndürücü bir şekilde ilerlemesi ve insanların buna ayak uydurmaya çalışması oldukça zor. İnsanlar ve teknoloji dünyasında yaşanan bu kovalamaca yazılım sektöründe oldukça büyük bir sıkıntı… Özellikle de yazılıma yada web tasarıma yeni başlayacak kişiler çok büyük kararsızlıkta kalıyor ve genellikle de yanlış yönlendirmeler sonucunda istedikleri sonucu elde edemiyorlar.
Dünyada 5.000’den fazla yazılım dili yer almaktadır ve sürekli olarak yenileri eklenmektedir. Hal böyle olunca buna ayak uydurmaya çalışmak oldukça zorludur. Bunun için piyasada oldukça sık kullanılan dilleri aşağıda başlıklar altında anlatmaya çalıştık.
Web Tasarım İçin Hangi Yazılımları Bilmemiz Gerekiyor
Web tasarım en çok kafa karıştıran konulardandır. Bu alan ikiye ayrılmaktadır. Birinci grafiker yani çizimleri yapan kişilerdir. Photoshop, freehand, corel vs gibi programları kullanılırlar ve tasarımı istenilen formatlarda hazırlarlar. İkinci kısım ise front end bölümüdür. Bu bölümde ise çizilen tasarım html’e aktarılır ve tarayıcıda çalışır hale getirilir. Bizi burada ilgilendiren kodlardır. Front end developer olmak istiyorsanız iyi düzeyde html5, css3, javascript ve jquery bilmeniz gerekiyor.
Microsoft Yazılımları Neler ve Nelerede Kullanılıyor?
Microsoft yazılımları Türkiyede /kurumsal firmalarda oldukça tercih ediliyor. Asp, asp.net, c#, mssql, asp.net mvc, vbscript, visual basic duyacağınız yazılım arasındadır. Bilmeniz gereken bölümler çalışacağınız işe ve iş tanımınıza göre oldukça farklılık göstermektedir.
Java ve Oracle Öğrenmek Şart Mı?
Java ve oracle’ın değeri pek Türkiye’de bilinmiyor. Buna rağmen büyük kurumsal firmalar arasında tercih edenler azımsanmayacak derecededir. Java her yerdedir. Evdeki fırından tutunda cebinizdeki telefona kadar 🙂
Php Mi Dediniz?
Php webmasterlar arasına oldukça tercih edilir. WordPress, drupal, opencart ve joomla gibi dünyaca ünlü cms sistemleri php ile oluşturulmuştur. Açık kaynak kodlu, ücretsiz ve bir çok avantaj sunan php dünyada en çok kullanılan web programla dilidir. Kurumsal firmalar genellikle tercih etmezler.
Kursların ve Okulların Yanlış Yönlendirmesi
Yazılım kursları ve özellikle de üniversiteler sizleri yazılımdan soğutmak adına ellerinden geleni yaparlar çünkü kendileri bilmemektedirler. Örneğin asp.net bilen hocanız varsa ünivesitede ona asp.net mvc ile alakalı bir soru sorduğunuzda suratınıza anlamsızca bakabilir. Yazılım kursları ise size 3-4 tane yazılım dili öğretme yalanıyla ellerini sizin cebinize daldırırlar.
Seo için yazılım ve tasarım bilgisine gerek varmı?
Eticaret Sitelerinde Hangi Diller Tercih Ediliyor?
Eticaret günümüzün vazgeçilmezleri arasında çoktan yerini almıştır ve sahiplerine devasa paralar kazandırmaktadır. Sadece eticaret sitelerinin sahipleri değil aynı zamanda hem yazılım firmalarını hemde tüketiciye ucuz ürün sağlamak konusunda da avantajlıdır.
Eticaret sitelerinde genellikle kurumsal firmalarda microsoft tabanlı uygulamalar tercih edilmektedir. Asp.net ve mssql veritabanı kullanılarak projeler geliştirilir. Açık kaynak kodlu yazılımlar ise tahmin ettiğiniz gibi php ağırlıklıdır.
Eticaret sitesinde yazılımcı olarak çalışmak kolay değildir. Yapacağınız en küçük bir hata şirkete büyük rakamlara kadar problem oluşturabilmektedir. Aynı zamanda yazdığınız kodlarında düzgün olması hem seo hemde güvenlik açısından gereklidir.buradaki adresten eticaret siteleri için seo ipuçlarını bulabilirsiniz.
Piyasada çalışmayı istiyorsanız kısacası her türlü olaya hakim olmanız gerekiyor. Öyle ki bırakın yazılımları arama motoru optimizasyonu adı altında personel arayan firmalar şöyle ilan veriyorlar; C++ konusunda deneyimli, tercihen önceden asp.net mvc ile proje geliştirmiş, veritabanı konusunda bilgi sahibi diye uzayıp gidiyor 🙂 Arama motoru optimizasyonu yani seo sektöründe çalışmak istiyorsanız hepsinden biraz da olsa bilmeniz gerekiyor çünkü şirketlerin IT departmanları sizin site içi optimizasyon analizlerinize her seferinde sistem, yapı desteklemiyor diye erteler ve gerçekleştirmez. Seo konusunda http://tolgaayric.com adresinden yararlı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yazılımcıların belki de en çok çektiği konuların başında insan kaynakları geliyor. Daha bilgisayar kullanmayı bilmeyen bu kişiler yazılımcılardan 5-6 tane dilde uzman olmasını, proje geliştirmiş olması ve son olarak da 30 yaşını aşmamış birisi olmasını istiyorlar. Siz sakın ola ki bir insan kaynaklarının dediklerine kızıp işi bırakmayın. 🙂
Sonuç olarak yapacağınız işe karar vermeden herhangi bir yazılım diline başlamayın yoksa pişman olabilirsiniz. Bir yazılım dilinde uzmanlaşmak size bağlı olarak yaklaşık 2 seneden fazla sürmektedir. Yazılımda ilerlemeyi karar kıldıysanız uykusuz geceleri yaşamaya hazır, yolda yürürken kafanızda dönüp dolaşan hata kodlarının olmadığı günleri özleyeceksiniz.

3 Yorum
  1. Görkem CAN

    İçeriğinizde olsun kullandığınız görsellerde olsun “özgün” olduğunuz müddetçe detaylar arasında kaybolmadan dakikalar içinde blog ya da küçük ölçekli bir web sitesi sahibi olabilirsiniz. Burada mühim olan işin öncesinde iyi araştırıp merdivenaltı firmalara parçalanmamak. Akılda kalıcı, kısa ve etkili bir alan adı (domain de derler) seçebilirsiniz. İşin teknik kısmı tabi ki önemli ama Dünya’nın en kaliteli yapısını da kursanız “adam benim siteme neden gelsin..?” diye soracaklardır size? Şimdiden bol hitler ve kazançlar dilerim. Motivasyonunuz eksik olmasın ve aman “para kazanma odaklı” hareketler yapmayın.

  2. Alaturka Lezzet

    Aslında programcılık için esas olan şey dil biliminden önce genel mantığı kavramaktır.

  3. İmza Halı

    Algoritma herşeyden ve hepsinden önce gelir,
    herşeyden önce ALGORİTMA şart 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.