Prostat Teşhis Ve Tedavi

Prostat bir üroloji uzmanına gidildiğinde belirtilerin anlatılması ve gerekli muayenenin yapılması kolayca teşhis edilebilir. Prostat büyümesi kolay bir muayene ile anlaşılabilirken iltihaplı ve prostat kanser türlerinde yapılan tetkik ve tahliller için biraz daha farklı yöntemler kullanılır. Örneğin eğer prostat kanseri riski taşıyorsanız o zaman size verilecek tahlil PSA tahlilidir. Eğer tahlil sonrası ortaya çıkan teşhis kanserse o halde kanser hücrelerinin ne kadar hızlı yayılıp yayılmadığını anlamak için ultrason ile tetkiklere devam edilir. Ancak kanser türleri de farklılık gösterebilir. Eğer sadece prostat içi bir kanserse bu tedavi açısından daha kolay olur. Ancak kana karışmışsa o halde ciğerlere ve kemiklere sıçrama olasılığı vardır. Bunun içinde yapılan tahlil ve araştırmalar hızlandırılır.
Hastalık teşhis edildikten sonra türüne göre tedaviye başlanır. Prostat büyümesinde ilaçla tedavi oldukça yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir. Özellikle başlangıç aşamasında olanlar için ilaçla uzun yıllar prostat küçültülmesi amaçlanır ve bunda başarıya ulaşılabilir. Biraz daha ileriki aşamalarda hastalar için tedavi şekli hem ilaç hem de ameliyat olarak devam edebilir. Hatta ameliyatı birden fazla olan kişiler de vardır. Çünkü ameliyat sonrası da büyüme devam edebilir. İltihaplı türlerde ise antibiyotik tedavisi, ameliyat ve ilaçla tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Ülkemizde ve dünyada tüm erkeklerin yaşadığı
prostat büyümesi o kadar sıkıntı yapacak bir durum değildir. Cinsel hayattaki sıklık bu rahatsızlığı tetikler mi sorusu ise erkekleri tedirgin eden bir düşüncedir. Bu konuda erkeklerin herhangi bir tereddüte girmesine gerek yok. Çünkü cinsel ilişkiye bağlı olarak değil anatomik yapıya ve genetik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Hastalığın belirtileri ise idrara sık çıkma, idrar yapmak zorlanma, kesik kesik yapma ve idrar yaptıktan sonra rahatlamam hissidir. Genel olarak bu hastalığın başlangıç belirtileridir. İdrar kanallarının bu organın içinden geçmesi bu kanalların sıkışıp daralmasına yol açtığı için belirtilerde bu yönde gelişir. Gelişen teknoloji ile insanlara sunulan tedavi olanakları da sürekli değişebiliyor. Şimdilik büyüme ve sıkıntılar azaltılırken belki de ileride ameliyatsız yöntemlerle de bu hastalık kökten çözülecektir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.