Quantum Kriptografi

Linkinizin Gerçekten Çok Çok Güvenli Olmasını İstediğinizde !!!
Veri ve iletişimleri, güvenlik altında tutmak en önemli konu. Hacker’lar sistemlere, açık olan portlardan, belli programlarla çeşitli hile ve isimlerle girebilmekte. Sonuç olarak, veri güvenliği programları ve stratejileri, sistemler inçin en önemli öncelik.
Sistemlerde uzun süredir en çok karşılaşılan en önemli zayıflık ise, sistemin node’larına ve kullanıcılara bağlanılmasını mümkün kılan fiziksel linkler. Özel bir kanal veya linkin fiziksel olarak güvenlik altına alınması gibi bir takım yollar olsa da, genel olarak, RSA (Rivest/Shamir/Adleman) algoritması veya tek seferlik anahtar gibi, karışık ve matematik bazlı kodlar kullanmak daha yaygın vaziyette.
Linkleri fiziksel olarak güvenlik altına almak çok pratik değil. Bunun yanısıra wireless linkleri belli yönlerden etkilemekte; Veriyi encode etme işlemi, diğer bir decoder tarafından hassas olarak algılanabiliyor. ( RSA’in kullandığı algoritma bile, bilgisayarlar güçlendikçe, bu tehditle karşı karşıya. ) Tek-Seferlik-Anahtar ise, güvenli gibi gözükse de, uygulamada ve pratikte bir sürü sorunlar yaratabiliyor.
Buna rağmen, şu aralar, tek-seferlik anahtarın kullanımı ile ilgili yeni bir teknik göze çarpmakta. Bu teknik, özellikle secure anahtar değişimlerinde rahatlıkla kullanılabiliyor. QC, ( Quantum Cryptography ) dediğimiz bu yöntem, fizikçi Werner Heisenber’in sık sık değindiği link tabanları ile ilgilibireysel bir photon dizisi kullanmakta.
IBM, araştırmacısı Charles Bennett ve Montreal Giles Brassard Üniversitesi’nin ilk defa Quantum Cryptografiyi 1980’li yıllarda ele almış olmalarına rağmen, teknolojinin istenilen düzeye gelmesi ve gerekli elemanların toparlanması yıllar almış durumda.
Bill Schweber, ELEKTRONIC NEWS / 21.10.2005

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.