Site Taşıma ve Seo’ya Etkisi

Bugün farklı bir konudan bahsedeceğim sizlere. Çok kişinin olmazsa olmazı şu site taşıma durumu çok zor bir durum olsada bazen mecburen taşımak zorunda kalıyoruz. Tabi taşıma işlemlerinden sonra sitelerde olacak hit düşüşü, trafik kayıpları ve kazançlarındaki düşüşleri herkes bilmek ister. Şimdi site taşıma işlemlerini Seo kriterlerine uygun olarak en az zararla ve seo uyumlu bir şekilde taşımanız için birtakım bilgimi sizinle paylaşacağım. Şahsen 6 ay içinde 4 kez site taşıdım ve sıfır kaybım oldu. Sıralamalarda azda olsa değişiklik olsada kısa sürede toparlamaktadır.
Şimdi aşama aşama gidelim ve ilk aşama olarak : Amaç işlemler ve süreç kısmını belirlemeliyiz.
İlk etapta sşte taşıma ile ilgili olarak neler değişkenlik gösterecek onlar planlanmalı. Bunlarıda aşağıda sizlere madde madde özetleyelim.
1.a Amaç belirlemek : Trafik kayıplarını en aza indirme, sıralamalarda minimum düşüş ve önemli kelimelerdeki yerinizin korunması.
1.b Zamanın ve eforun hesaplanması : Yapılacak olan işlemlerin nekadar süre içerisinde yapılabileceğini hesaplamanız, bunun için bir plan oluşturmanız.
1.c Farkında olmak : Taşıma işlemleri herzaman aynı olmaz ve farklılık göstermektedir. İhtiyaçları ve gereksinimlerin farkına varmalısınız hepsi bir düzen içinde olmalı.
1.d Taşıma için en uygun zaman : Sizler taşıma için en uygun zamanı seçmelisiniz.
İlk aşamayı kısaca böyle özetledim. Anlaşılmayacak bir yer yok şimdi sırada ikinci aşamamız var ve bu aşamada taşıyacağınız site üzerinde yapılacak işlemler var.
Site taşıma farklı şekillerde olmaktadır ve bunları biz sınıflandırdık.
Alan adının taşınması
İçerik değişikliği
Tasarımdaki değişiklik
Hosting taşıma ve ip adresi taşınması
URL yapısındaki değişiklik gibi sınıflandırabiliriz.
Bu işlemleri yapmak gerçekten zordur ve birazda şansınıza kalmıştır diyebilirim. Çünkü bu işlemler herkeste aynı şekilde olmayabilir. Planlı ve programlı bir çalışma içerisinde olmalısınız. Değişiklikten sonra kazançlarınız gerçekten bu işlemler için değermi yoksa zaman kaybımı çok iyi değerlendirmelisiniz.
2.a Eski sitemizin durumu : İlk önce crawler kullanıp siteyi komple gezmelisiniz ve tam olarak bir yönlendirme ve URL yapısını rapor olarak hazırlamalısınız.
2.b En popüler, kaliteli sayfalarınızı listeleyin : İlgi çeken ve sizin için özel ve değerli olan sayfalarınızın listesini çıkarın.
2.c 404 hata sayfalarını listeleyin : En önemlilerinden birisidir buda ve açılmayan sayfalarınız varsa bunları düzeltmelisiniz.
2.d Sitenizin performansını ölçün : Sitenizin sayfa açılış hızları ve hız testini yapın, kaç sn ping süresi var bunları tek tek kaydedin ve taşımadan sonra karşılaştırma yapın.
2.e Sıralamalarınızı değerlendirin : Sitenizin ülke sıralamalarını kaydedin ve sonrasında karşılaştırma yapın.
Geldik üçüncü aşamamıza. URL yönlendirme tespiti
Siteyi taşımadan önce sizler için önemli olan ve sitenizdeki kaliteli ve değerli sayfaları taşımadan sonra aynı yada alakalı sayfalara 301 yönlendirilmesi yapılmalı. Bunu yaparak sitenizin link özünü korumuş olursunuz. Yüksek ziyaret alan sayfalarınıza daha fazla önem göstermelisiniz çok dikkatli olmalısınız ve unutmayın Duplicate içerik (copy / paste) sorunları varsa kesinlikle çözmelisiniz. Yapılacak yönlendirmeleri planlamayı unutmayın.
Sırada döndüncü aşamamız var. Test sunucusunda denemeler yapmak
Hatasız kul olmaz diyerek başlayalım cümlemize ve hata yapıp yapmadığımızı analiz etmek için test sunucusunda denemeler yapmak çok önem taşır. İnce eleyip sık dokumalısınız ve çok çok dikkat etmelisiniz.
4.a İndexlemeye engel olmak : Test yaptığınız sitelerin index almasını engellemek durumundasınız. Çünkü index alması sizin açınızdan riskli olur. Birkaç yöntem ile indexlemeyi engelleyebilirsiniz. Bunlardan biriside Robots.txt dir. Pek önermeyiz bunu çünkü Google amca indexlemeye devam etmektedir.
Robots.txt içerisine :
User-Agent: *
Disallow: / yazmalısınız.
Yada ayrı bir yöntem ile tüm sayfalara meta robots değerini noindex olarak eklemelisiniz. Bunuda önermeyiz.
<html>
<head>
<title>…</title>
<meta name=”robots” content=”noindex”>
</head>
Bu yazdığım iki metodla sitelerinizin indexlenmesini önlemeye çalışırsınız. Ayrıca ekstra olarak şifrelemeler ve belirli IP’lerin erişimine açık bırakılması olarakta yapılabilir. Bu yöntemleri önerebilirim sizlere. Tabiki sabit bir ip adresiniz yoksa bunu hatırlamalısınız.
4.b Robots.txt dosyası hazırlamak : Taşımadan sonra yeni bir siteniz oluyor ve siz bu yeni sitenize bir Robots.txt dosyası hazırlamalısınız.
4.c XML Sitemap oluşturun : Google Webmaster araçlarını kullanıp Sitemapınızı kaydedin ve oluşabilecek hataları oradan tek tek takip edip düzeltin.
4.d Kırık linkler : Sitenizde kırık ve hatalı olan linkleri düzeltmelisiniz. Bunun için sizlere WordPress için Broken Link Checker, Firefox için Simple links counter önerebilirim.
4.e 301 yönlendirmeleri : En önemli noktalardan birisidir ve yönlendirdiğiniz URL’lerin doğru aktarılıp aktarılmadığını kontrol etmelisiniz.
4.f HTML sitemap : Evet belkide çok kişinin kullanmadığı birşeydir bu. HTML sitemapı XML sitemap’a ilave olarak oluşturmalısınız.
4.g Kopya (Duplicate) içerik kontrolü : Sitenizde Duplicate içerik olup olmadığını ve sizler için sorun oluşturabilecek sayfaları düzenleyin, URL yapılarını kontrol edin.
Burada yazdığımız her işlemi tek tek yaptıktan sonra siteniz yayına hazırdır. Taşıma işlemleri bittikten sonra Google Webmaster aracını kullanıp sizlere gösterdiğimiz ve daha önce kaydettiğiniz sunucu değerlerini ve URL raporlarını karşılaştırıp analiz edin.
Aşama aşama gittikten sonra bu işlemlerde sıkıntı yaşamamanızı umuyorum. Tüm yazılanlar uygulandıktan sonra minimum hit kaybı ve sıralama kaybı ile sitenizi taşımış olursunuz. Unutmayın özgün içerik her nekadar güncelleme ve site taşıma olsada Google’nin gözünde ayrı bir yeri vardır. Site taşımadan sonra kesinlikle özgün içerik girmeye devam edin. Copy / Paste içerikten kaçının. Emin olun taşımadan sonrada kayıpları en aza indirmiş olacaksınız.

9 Yorum
  1. İlahi Dinle

    Paylaş mış olduğunuz bilgiler için teşkkür ederim

  2. fero

    sonuçta değişik ipler ancak pek faydası olacağını sanmıyorum şahsen.

  3. metin kaya

    Paylaşılan bilgi için teşekkür ederim emeğe saygı…
    Biraz kafa karıştırır gibi gözüküyor ama gerekli bilgiler…

  4. Full Film izle

    sitemi taşımadan önce yararlı bir bilgi oldu elinize sağlık.

  5. Ergün

    Bence çok faydalı ve gerekli bir bilgi paylaşımı. Üstelik mükemmel bir şekilde sıralanmış işlemler. Site taşıma işlemim olacak. İnşaallah güzel sonuçlanır. Çok teşekkür ederim.

  6. Kerim Ölmez

    Ertan bey merhaba,
    Site tasarımını ve yöneticiliğini yaptığım büyük bir şirket 2014 ilk çeyreğinde iflasını verdi ve şirket kapandı, doğal olarak sitede kapanmalı.
    Bu sebeple alan adının page rank değerini değerlendirmek üzere bir yıllık başka bir alan adına, google webmaster yönergelerine uygun olarak site taşıma işlemi başlattım ve şu an için bir problem gözlemlemedim.
    Şahsınıza sorularım şunlar olacak;
    Yeni alan adına page rank değerinin taşınması ne kadar sürer ?
    Taşıma işlemi yaptığım alan adları arasında sektör farklılığı var, sorun teşkil eder mi ?
    Ek olarak, konu hakkında varsa görüş ve yorumlarınızı almak isterim.
    İyi Çalışmalar Dilerim

    1. Kerim Ölmez

      Ayrıca, alt sayfaların almış olduğu page rank değerleri, yeni alan adında oluşturduğum aynı alt sayfalara yansır mı ?

      1. Ertan Dönmez

        Zamanla belki ama net birşey diyemem hocam, denk gelmedi çok fazla bana.

    2. Ertan Dönmez

      PR değeri tartışılır hocam taşınanı görmedim şahsen. Sektör farklıysa sorun olabilir tabiki.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.