Sosyal Mühendislik – İfade mi ? İkna mı ?

Evet uzun süredir sosyal mühendislik alanında makale yazmıyordum. Aklıma gelmişken şöyle bir ifade ikna meselesine değineyim dedim. Şimdi öncelikle karşımızdaki kimse ile konuşurken yapacağımızı önce kendimiz anlamamzı gerekiyor. Çok sosyal mühendis bu konuda kendinimi ifade ediyor yada karşısındaki kişiyimi ikna ediyor kafası karışıp kalabiliyor. Social Engineering dediğimiz gerçekten zeka gerektiren bir iştir, Gerçek bir hacker olacaksanız bu yöntemi tamamı ile kavramanız yapılanları, yapılacakları, yada yapabileceklerinizi anlamalısınız. Ne istiyorum ne yapmam gerek vs vs. Şimdi konuya devam edelim.
Şimdi önemli olan şu ;

  • Biz kendimizi ifade etmelimiyiz ??
  • Ya da karşıdaki kişiye kendimizi ifade etmezsek ikna edebilirmiyiz ??

Yavaş yavaş herşeyi açıklığa kavuşturalım.
Şimdi Bizlerdeki Dilin işlevi ve Öneminden Başlıyoruz.

  • Öncelikle şunu kafamızdan çıkarmayalım. İfade etmek ve ikna etmek herzaman doğru orantılıdır. Biz kendimizi ifade ederken karşımızda bulunan kişiye hissettirmeden kendimizi benimsetip ikna edebiliriz.
  • Karşımızdakini ikna ederken farklı ruh hallerinde olabilirsiniz farklı kişiliklere bürünürsünüz. Mesela bunlar girişken bir etkileşim olabilir saldırgan bir tutum olabilir savunma durumu olabilir yada etkisiz bir durum olabilir.
  • Karşımızdaki kişi ile konuşurken kkonuştuğumuz kişinin nabza göre şerbet misali bu ruh hallerinden birine bürünürüz ve çoğu zamanda isteksiz olarak gerçekleşir bu… yani , bizler bu ruh hallerine erişim sağlayabilirsek istediğimiz ruh haline hüküm edebilirsek karşımızdaki kişiyi istediğimiz gibi yönlendirebilir ve gerçekten bir iletişim kurabiliriz.

 
Karşımızdaki kişiyi tam olarak anlamak bize kesinlikle herzaman onu kazandırma çok iyi tanıdığımızı hissederse bizden uzaklaşabilir.

Bir başka strateji karşıdaki kişiye kendimizi ifade etmezsek ikna edebilirmiyiz diye bir soralım kendimize…

Bu soru karşısında şöyle bir etken çıkar karşımıza
“Strateji” Her sosyal mühendis kendi tarzında birşeyler yapmaya çalışıyor ve yanlış yapsada yie bildiğini okuyor. Ancak mühendis burada bir strateji geliştirmeli ve onu uygulamalıdır. Tabi kişiden kişiye göre değişen durumlar olabilir.

Dilin işlevi ve Önemi…

Kendine özgü yasaları olan ve bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış, seslerden örülmüş anlaşma sistemine dil denir.
Dil, insanlar arasında iletişimi sağlayan en önemli araçlardan biridir. İletişimin dille gerçekleştirilen, jest ve mimiklerle gerçekleştirilen, resim, şekil, çizgi gibi sembollerle gerçekleştirilen ya da simgelerle gerçekleştirilen türleri vardır.
Bu yazılarımızdan yola çıkarsak Sosyal Mühendisimiz bunların hepsini benimsemelidir.

1 Yorum var
  1. kadersiz

    ne olduğu hakkında pek bir fikrim yok ancak mühendislik mühendisliktir 🙂

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.