Türkiye’de radyo reklamcılığı

Türkiye’de Gazete reklamcılığından sonra çıkan ilk radyo reklamı, radyo ülkemize geldikten 24 yıl sonra gerçekleşmiştir.
Radyo ilk kez 8 Eylül 1926 yılında PTT tarafından Türkiye’ye getirilmiş ve PTT bünyesinde bir istasyon kurulmuştur. Daha sonra 1927 tarihinde ise Osmaniye ve İstanbul’da istasyonlar kurularak radyoculuk faaliyetleri genişletilmiştir. 1951 yılında ise ilk radyo reklamı Türkiye’de yayınlanmıştır. Bu yıllarda radyolarda daha çok reklam kuşakları adı altında reklam programları yayınlanmaktaydı. Daha sonra bildiğimiz usul modern radyo reklamcılığına geçildi.
Televizyon, internet gibi radyo da devlet eliyle ülkemize kazandırılmıştır. Belli bir sürenin ardından özel radyo kanalları ve radyo istasyonları kurularak radyo yayıncılığının büyümesi ve daha başka yerlere dağılması sağlanmıştır.
Radyo reklamları bilindiği üzere işitsel olduğundan mutlaka albenisinin olması gerekmektedir. Reklam yapılırken sunucunun diksiyonu ve tonlaması oldukça önemlidir. Buna zaten tipik bir TRT reklamından hatırlayabiliriz. Tonlamadan başka, radyo reklamlarının akılda kalması için reklam için bestelenmiş bir şarkıya ihtiyacı vardır. Bu şekilde markanın hatırda kalması sağlanır ve markanın tanınmışlığı artar.
Radyo reklamcılığında esas kural reklamın belirli bir kitleye ulaşmasıdır. Bunun için eğer küçük bir işletmeye sahipseniz yerel bir radyo kanalına reklam verebilirsiniz. Küçük reklam demişken reklamcılığın bir kolay yolu da ilan vermektir. Bunun için yıllardır çalışan Hürriyet ilan servisine başvurarak Hürriyet seri ilanlar sayfalarına reklamınızı verebilirsiniz. Bu hem ekonomiktir hem de ilanınızın daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.