Emlak Piyasası ve Yabancı Alıcılar

Yeni yasaların desteklenmesiyle yabancılar Türkiye’de ev satın alabilmektedir. Ayrıca yatırım amaçlıda alabilecekleri birçok gayrimenkul imkanları da bulmaktadır. Bu durum emlak piyasası ve yabancı alıcılar ile olan ilişkisini geliştirmiş ve Türkiye’de önemli bir boşluğun kapatılmasını sağlamıştır. Bu sayede özellikle tatil belgelerine yakın bölgelerde bulunan Antalya gibi illerde, yabancıların ev alma izinleri verilmiştir. Ayrıca ev aldıklarında 1 yıl boyunca oturma izninin de, Türk kanunlarına göre sabitlenmiş ve uygulamaya konulmuştur. Bu sayede yabancıların Türkiye’de ev alma kısıtlaması yeni yasayla birlikte kalkmıştır. Çok kısa bir sürede Türkiye’den yabancı alıcıların ev alma ihtiyaçları ve isteklerinde büyük bir talep görülmüştür.
Piyasanın sürekli olarak gelişmesi ve gayrimenkullerin yabancılar tarafından talebinin artmasında bazı sebepler vardır. Bunlardan biri;

  • İş dolayısıyla satın alınarak kalınanlar,
  • Turizm amaçlı,
  • Güvenli ülke Türkiye imajı

gibi çeşitli sebeplerdir. Yabancı alıcılar bu nedenle, karşılıklılık esasına uygun bir şekilde Türkiye’de ev alabilmesini sağlamaktadır. Karşılıklılık esası, yabancı kişinin kendi ülkesinin de Türk vatandaşlarına aynı hakkı tanımasıdır. Bu nedenle yabancı alıcıların, emlak piyasasındaki (bu kelime grubuna, sitenize ekleyeceğiniz 4 numaralı makalenin linkini koyar mısınız?) etkisi, Türk vatandaşlarına o ülkede tanınan haklar üzerinde de işlem görmektedir. Istanbul’da Arap ülkelerine olan emlak satışları oldukça artmıştır. Istanbul Homes firmasına ait, İngilizce yayın yapan Istanbul Property For Sale web sitesinden yabancıların en çok alım yaptığı inşaat projelerini görebilirsiniz.
Bir diğer husus ise, askeri bölgelerin çevrelerinde, köylerde ve güvenlik bölgeleri için oluşturulan alanlarda, yabancıların gayrimenkul satışı alabilmeleri yasaklanmıştır. Köylerde ise sadece yatırım amaçlı turizm düşüncesiyle bir konut alabilmektedir.
Yabancı alıcıların Türkiye’deki gayrimenkul alımları, tüm konut satışlarının %4’üne yaklaşmış durumdadır. Bu durum ülkenin ve birçok ev sahibinin kazancını doğrudan etkileyen bir durumu oluşturmaktadır. Bu sayede emlak piyasası da aynı orandan yabancı alıcılar ile gelişimini büyük bir oranda sağlayan bir etmeni sağlamaktadır. Özellikle 2012’den beri düzenlenen yasa aracılığı ile, yabancıların Türkiye üzerindeki ev alımları da çok kısa bir sürede artık gösteren etmenlerden bir tanesidir.
Gerekli kanun hükmü taşınmaz mal üzerinden değerlendirilmektedir. Türkiye üzerinde genellikle kıyı illerde meydana gelen gayrimenkul satışlarında Rusların ve Almanların büyük bir yoğunluğu bulunmaktadır. Özellikle 150 bine yakın bir taşınmaz mülkiyet hakkının satışı bugün Türkiye sınırları içerisinde yabancıların üzerindedir. Tüm bu etmenler yabancı alıcılar üzerinde etkili bir yapıyı sağlamaktadır. Bu nedenle emlak piyasasının bugün ciddi bir şekilde artış göstermesinde, İstanbul, Antalya gibi bölgelerinde yabancı alıcılarında büyük bir oranları bulunmaktadır. Bu sayede belirli bir kesim, Türkiye üzerinden taşınmaz üzerinde gayrimenkul alarak, belirli yasal hükümlülüklerine ve karşılıklılık esaslarına göre gayrimenkul satın alabilmektedirler.
 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.