Facebook’tan Büyük Markalara Ayrıcalık

Facebook her geçen gün büyüyor. Büyüdükçe de yeniliklerine yenilik katıyor. Facebook’un bu kadar tutulmasının altında yatan sebep aslında programın basit olması ve herkese hitap edebiliyor olması. Mesela Facebook’un fan sistemi aslında oldukça basit. Bu da markaların reklamlarında oldukça kolaylık sağlıyor. Örneğin bir kullanıcı herhangi bir markanın reklamını beğendiğinde markanın artık o kullanıcıya reklamı göstermesi ürünü tanıtması daha da kolaylaşıyor. Ayrıca diğer bir taraftan da reklamı takip edilen markanın rakipleri da bunu görüp aynı kullanıcı kitlesini kendilerine çekmek için orta sağlayabiliyorlar.
Bu durumdan karlı çıkan tabi ki de Facebook böylelikle hem reklamı tutulan markadan hem de reklamı tutulan markanın rakibinden para kazanmanın yolunu bulmuş oluyor. Aslında olayın içine girildiğinde durum önceleri biraz farklıydı. Önceleri Facebook sayesinde geniş hayran kitlesine ulaşan markaların hayranlarını direkt hedefleyebilme imkanı vardı. Rakipleri ise o zamanlar sadece ilgi alanlarına göre hedefleme yapabiliyorlardı. İlgi alanlarının belirlenerek hedeflenmesi kullanıcıların TimeLine’larında paylaşmış oldukları kelimelerden yola çıkarak kitlenin ilgilendikleri konuları tanımlamaya yönelik bir tanımlama söz konusuydu.
Bu tanımlamada tabi ki kullanıcıların hobileri eğitim durumları işleri gibi yargılardan yararlanılıyordu. Yani bu şekilde önemli firmalar (örneğin Burger King) kendi hayran kitlesinin ulaşabileceği reklamlar yayınlayabiliyordu.  Rakibi Mc Danolds ise kendi profilinde ilgi alanı olarak Burger King’i seçebiliyordu ancak rekalmarı sadece Burger King’den bahseden kullanıcılara ulaşıyordu. Facebook bunun farkına vardı neredeyse tamamen bu avantajı kaldırdı. Tabi ki bundan kendine pay çıkartmayı da ihmal etmedi. Yeni çıkan bir habere göre artık facebook en yüksek bütçeye sahip müşterilerine hayranlarını hedeflemeye yarayan bu durum için özel bir erişim imkanı sunuyor.
Bu durumun markaları altın değerin hatta altın değerinin çok üzerinde bilgiler sağlayacağı bir gerçek. Sanırım bu durum kalıplaşış markalar için geçerli, öyle ki E-ticaret şirketleri bu duruma sıcak bakmıyor. Onlara göre kendi hedef kitlelerini kendileri oluşturabilirken bu durum için para harcaması onlara mantıklı gelmiyor. Facebook’un çıkarttığı bu yeni reklam stratejisi şimdilik işe yaramış gibi görünüyor ancak uzun vadede işe yarayıp yaramayacağı tartışma konusu olmuş durumda.

5 Yorum
  1. osman

    yararlı ve özgün bir blog olmuş. tebrikler…

  2. sesli sohbet

    Güzel paylaşım. Teşekkürler.

  3. necati

    facebookun bu hamlesi 2013 ün ilk çeyreğinde kar artışı olacak gibi.

  4. tırnak

    paranın kokusunu almaları yetiyor zaten. böyle bir ayrıcalık süpriz olmadı.

  5. metin kaya

    güzel bir çalışma tebrik ederim saygılar

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.