SGK Soru Cevap ( En Çok Sorulanlar)

Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, sürekli güncellenmesi ve takibinin zor olması, dolayısıyla uzmanlık gerektiren bir konu olması bu alanda sorulan sorularda doğru ve tek bir cevaba ulaşmamızı zorlaştırıyor. Bu alanda en çok sorulan bazı soruları ve cevapları anlaşılabilir bir şekilde sizlerle paylaşmak istedik. Umarız bu bilgilerin neticesinde aşağıda belirtilen sorularla ilgili kafanızda soru işareti kalmaz.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır ?

Kıdem tazminatı hesaplaması işten ayrılış tarihindeki son brüt kazancınız esas alınarak yapılır. Tabi asgari ücretle çalışanlar için çalışılan her yıl için brüt kazanç hesabı brüt asgari ücret esas alınarak yapılmakta. Sigorta primleri yüksekten ödenenler için ise tavan tutar uygulanmakta. Kıdem tazminatı için yıllık ödenecek tavan tutarı o dönem için en yüksek devlet memuru maaşını alan kişiye bir yıllık çalışması karşılığı ödenecek ikramiye tutarını geçememekte.
Hesaplanan brüt tazminat üzerinden vergi kesintisi yapıldıktan sonra alabileceğiniz net tazminat tutarı hesaplanabilmekte. Basit bir formülle her bir aylık çalışma için alabileceğiniz tazminatı şu şekilde hesaplayabilirsiniz.
Son brüt ücretiniz X %8,33= aylık tazminat tutarı.

SGK E Şifre nedir, nasıl alınır ?

İşçi çalıştıran işverenlerin SGK’ya elektronik ortamda sigortalı girişi, çıkış işlemi ile aylık prim ve hizmet belgesi gönderebilmeleri için sgk e bildirge şifresine ihtiyacı bulunmaktadır. SGK şifresini alabilmek artık çok kolay. Başvuruyu işyeri tescil başvurusu yaptığınız ekrandan yapabiliyorsunuz. Ayrıca e bildirge başvuru formunu ve sözleşmesini doldurup SGK’ya vermenize gerek yok. Başvuruyu işyeri tescil uygulamasından yaptıktan sonra e devlet şifreniz ile E SGK şifre görüntüleme kısmından sözleşmenizi onayladıktan sonra e bildirge şifrenizi kolayca alabilirsiniz.
Ayrıca şifrenizi unutursanız da yine aynı menüden şifre görüntülemesi yapabilirsiniz.

SGK Rapor parası sorgulama

Hastalık, iş kazası, meslek hastalığı, doğum v.s. gibi sebeplerden dolayı geçici iş göremezlik raporu diğer adı ile istirahat raporu aldığınızda Sosyal Güvenlik Kurumu size rapor parası ödemesi yapar. SGK rapor parası ödemenizin ne durumda olduğunu, ödeme tutarını, bankaya gönderilip gönderilmediğini v.s. rapor parası sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.
Rapor parası sorgulaması yapabilmeniz için e devlet şifrenizin olması gerekiyor. Sorgulama için www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yapın. Ardından SGK – Ortak Hizmetler-4A/4b İş göremezlik Ödemesi Görme menüsünden sorgulayabilirsiniz.
Sorgulama sonucu Ödendi şeklinde yazıyorsa paranız bankaya gönderilmiştir alabilirsiniz. Merkeze gönderildi yazıyorsa henüz işlem devam ediyordur. Bir kaç gün içinde gönderilir.
Emanete alındı yazıyorsa ödemenizi PTT’ye gönderiliş tarihinden itibaren 2 ay içerisinde almadığınızdan ödemeniz SGK’ya geri dönmüştür. Bu ödemeyi alabilmek için dilekçe ile SGK’ya başvuru yapmalısınız.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.