Google Analytics (Not Provided) Nasıl Görüntülenir [ÇÖZÜLDÜ]

google-analyticsMerhaba arkadaşlar. Benim gibi birçok arkadaşımın kullandığı Analytics şuanda en çok tercih edilen web siteler için vazgeçilmez biz kullanıcı takip sistemi, bir nevi siteniz için çok gelişmiş bir sayaç. O bizim herşeyimiz 🙂 Ancak hergün sitemizi takip ettiğimizde gel gelelim günlük ziyaretleri analiz etmek için her akşam raporlara bakıldığında “Not Provided” kısmı bizleri üzüyor. Acaba hangi kelimeden hit geldi ya da hangi sayfam görüntülendi ona göre o sayfaya optimize yapıp yükseltelim daha fazla hit gelsin diyerek düşünüyoruz ama görüntülenmediği için sonuç hüsran.
Bu konuda birçok yurtdışında tartışmalar yapıldı, google forumlarında da dile getirildi ama “https” sorgulamaları görüntülenemiyor. Bunun nedenini açıkçası bilmiyorum ama tüm sorgulamalar artık https üzerinden yapıldığı için yüksek hitlerin %60’ından fazlasını ben Not Provided olarak görünce fitil oluyodum. Bu işi araştırarak çözdüm ve sizlerle paylaşmak istedim. Sırf Not Provided yüzünden başka sayaç kullanan webmaster çok.
not_provided_ertan_donmez
Evet yukarıda resimde paravan bir sitemizin Analytics görüntüsünü ekliyorum. Gördüğünüz gibi 50 tane giriş var sitemize ve “Not Provided” olarak görünüyor. Bu gerçekten sinir bozucu bir durum haline geliyor. Acaba önemli bir kelimede sıralamayamı girdik? Bunu merak ediyor insan ona göre hareket edebiliriz çünkü.
Peki, bunu nasıl çözebiliriz Ertancım diyosunuz hemen ona geçiyoruz.
Öncelikle yönetici kısmına giriyoruz ve sağ köşede filtreler yazıyor, ona tıklıyoruz.
not_provided_1
Bu sayfada karşımıza çıkan filtreyi tıkladığımızda şöyle bir sayfa açılıyor.
not_provided_2
Burada Yeni Filtre‘ye tıklıyoruz ve yeni bir filtre oluşturacağız.
Filtremizin adı : GizliSayfalar
Filtremizin Türü : Özel Filtre
Bu aşamaları seçtikten sonra hemen altında Gelişmiş yazan kısımdan aşağıdaki ayarları birbir yapıyoruz.
* A Alanı -> A Çıktısı -> Kampanya Terimi -> (.not provided.)
* B Alanı -> B Çıktısı -> İstek URL’si -> (.*)
* Çıktı Hedefi -> Oluşturucu -> Kampanya Terimi -> TreXiaNos – $B1
* A Alanı Gerekli – Evet
* B Alanı Gerekli – Evet
* Çıktı Alanını Geçersiz Kıl – Evet
* Büyük/Küçük Harfe Duyarlı – Hayır
Bu şekilde tüm alanları dolduruyoruz ve kaydet diyoruz. Yaklaşık olarak 24 saat sonrasında ilk güncellemeden sonra raporlarınızda not provided olan sayfaları aşağıda eklediğim resimdeki gibi göreceksiniz. Ben yukarıda “TreXiaNos” olarak bir çıktı hedefi adı koymuştum bunu siz kendinize göre değiştirebilirsiniz. Ona farklı bir ad verin ben örnek vermek için gösteriyorum.
not_provided_3
Bu şekilde işlemlerimizi bitiriyoruz ve Kaydet deyip sonlandırıyoruz. Bu aşamadan sonra sayfanızda gezinen kullanıcılar nerelere daha fazla önem veriyor, en çok hangi sayfanıza Not Provided kısmından hit geliyor görmüş olacaksınız. Buna göre analizlerinizi doğru orantıda yapıp hedef kelimelerinizi arttırabilir ya da var olanları dahada iyi konuma getirebilirsiniz.
not_provided_son_gorunum_ertan_donmez
İşte sonuçlarımız bu şekilde çıkıyor. Umarım faydalı olabilmişimdir, ben tüm niche sitelerimde, paravanlarımda kullanıyorum kesinlikle hit takibi ve kasılması gereken kelimeleri bu sayede toparlıyorum. Kelimeyi göstermese dahi hangi sayfa çok yoğun hit alıyorsa o sayfaya önem veriyorum ve genellikle hangi kelimeden geldiğini bulabiliyorsunuz. Sadece ana sayfanıza gelen yoğun hiti göremiyorsunuz. Onunda çözümü olursa sizinle paylaşacağım.
Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.
Sevgilerimle..

10 Yorum
  1. webzamani

    Özenle Hazırladığınız paylaşım için teşekkürler

  2. Plastik Tabure

    Güzel bir paylaşım

  3. mahmut kantar

    eline sağlık

  4. Görkem CAN

    Analytics hakkıyla kullanıldığı zaman hayat kurtarıyor. Detaylı anlatmışsınız teşekkürler. 

  5. Edirne Taksi

    Anlatım için teşekkürler 

  6. doğtaş mobilya

    çok sağolun aradığım şey buydu. Çoğu sitelerde google un bu hatasına çözüm yok 🙂

  7. Gaziantep Mado

    gerçekten güzel ve faydalı bir yazı olmuş

  8. Emrah

    Vallahi hocam şaştım kaldım yazıyı görünce. Deneyeceğim ama sırf paravan bloglarımda kullandığınızı yazmışsınız, acaba ana sitede kullanılırsa herhangi bir sorun teşkil eder mi? Paylaşım için teşekkürler.

    1. Ertan Dönmez

      Yok hocam kullanıyorum sitemdede 🙂

  9. Hakan

    Gerçekten web sitesi analiz bilgileri değerlendirirken, organik aramalardan gelen ziyaretçilerin hangi anahtar kelimeler ile gelmiş diye bakar iken, “not provided” bizi dellendiren bir terimdi. Bunlar nasıl goruntulenir çözdüğünüz için teşekkürler,

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.