JavaScript Nedir?

javascriptNetscape Navigator 2.0 ile birlikte geliştirilen JavaScript dili istemci taraflı (client-side ) script dilidir. Web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ya da kullanıcıyla iletişim kurmak için kullanılır.
İlk başta yalnızca Netscape tarayıcıları için tasarlanan JavaScript, daha sonra diğer tarayıcılar tarafından da desteklenen genel bir scripting dili haline gelmiştir. Şu anda Navigator 4.0 tarafından desteklenen JavaScript 1.2 sürümü vardır. Microsoft Internet Explorer 3.0 ile JavaScript 1.0ı desteklemektedir.

İPUCU: HTML kodları arasına yerleştirilen küçük kodlardır. Tek başına .js uzantılı JavaScript kodları da yazılabilir.
JavaScript, Java dilinin bir Light versiyonu değildir. JavaScript kendi başına bir script dilidir. Genellikle HTML sayfalarında kullanıcı kontrolleri eklemek, formları kontrol etmek, hesaplamalar yapmak gibi işler için kullanılır.
Tablo: Tarayıcılar ve JavaScript desteği.
Tarayıcı                        Versiyonu        JavaScript Desteği
Netscape                     2.0                   1.0
Netscape                     3.0                   1.1
Netscape                     4.0                   1.2
Internet Explorer3.0     JScript 1.0       (approx. 1.0 )
Internet Explorer4.0     JScript 2.0       (approx. 1.1 + full DOM )
Başka Bir Açıklama Yapacak Olursak :
Öncelikle şunun bilinmesi gerekir. Java script java degildir sadece stratejik bir ticari kararla ona bu isim verilmistir. Javascript Netscape firmasi tarafindan C den türetilmis bir programlama dilidir.Aslnda programlama dilide diyemeyiz ama HTMLye programlama dili deniliyorsa java scripte de diyebiliriz. Java ise sun firmasi tarafindan pascal ve delphi dillerinden türetilmis gercek bir programlama dilidir. Java scriptin bir diger özelligi de bir yorumlayiciya (browser) ihtiyac duymasidir.
Netscape HTML nin yetersizliginden cok önceden girildigi icin bir programlama dili gelistirdi. Bu dil Webe dinamiklik getirme amacli olarak serverlarda degilde ziyaretcilerin sayfalarinda calisacak bir dil idi. Ilk baslarda bu dile Livescript adi verildi. Bu dil bir düz yazi diliydi ve html nin icine gömülüyordu ve halada öyle, ayni zamanlarda sun firmasi da isletim sisteminden bagimsiz programlama yazabilecegi(teorik olarakta olsa güzel) java dili üzerinde calisiyordu ve bu isim o siralarda oldukca populerdi.
Netscape bunun üzerine Livescript e java script adini verdi ve browsernn 2. sürümünüde bu dili anlar hale getirdi. Daha sonralari( 1 yildan daha fazla) Microsoft da .E ye bu dili anlar özellik katti fakar adini jscript koydu. Böylece trene son vagondanda olsa bilebildi.
Microsoft bos durmadi ve gercekten kendine ait VBScript dilini gelistirdi ama hiçbir zaman Netscape dilini desteklemedi. Sonuçta bu yarisi simdilik netscape kazanmisa benziyor.
Tüm internet kullanicilarinin ziyaret edebilecegi sayfalar hazirlamak istiyorsak javascript dilini kullanmak zorundayiz. Peki bu dil nasil nerede çalisiyor? Java script HTML kodlarinin icine <script>..</script> kodlari arasinda yazilarak gömülüyor ve browser tarafindan yorumlaniyor. Browser tarafindan yorumlandigi için mutlaka kullandigimiz scriptleri her iki browserda da denememiz gerekir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.