Java Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

jawaJava Sun Microsystems firması tarafından geliştirilmiş olan üst seviye bir programlama dilidir. İlk adı OAK olan Java aslında bilgisayarlar değil, set üstü araçlar (WebTV gibi) veya avuç içi cihazlar (PDA’ler gibi) için hazırlanmıştı. OAK 1995 yılında başarısız olunca Sun firması bu programlama dilinin adını Java olaak değiştirdi ve Internet üzerinde popüler bir programlama dili haline getirmeye çalıştı.
Java, C++ dili gibi nesne yönelimli bir programlama dilidir ancak bu dile göre çok daha sadeleştirilmiştir. Soyadı .java olan Java programlarının çalışıtırılabilir hale getirildiğinde soyadları .class olur ve Java desteği olan herhangi bir web tarayıcısı ile çalıştırılabilirler. Java programları çalıştırıldığı işletim sisteminden hemen hemen bağımsızdır çünkü bu programlar için gerekli destek hemen hemen tüm platformlarda (UNIX, Macintosh OS ve Windows gibi) verilmektedir.
Java özellikle World Wide Web üzerine uygulama geliştirmek isteyenlerce çok ercih edilmektedir. Java applet adı verilen küçük Java uygulamaları Java-uyumlu Web tarayıcıları (örneğin Netscape Navigator veya Microsoft Internet Explorer) ile ekranda izlenebilir.
Diğer Bir Deyişle Tarif Edecek Olursak :
JAVA NEDIR :
Java nesneye yönelik bir programlama dilidir.Java James Ghosling arkadaslarý ile beraber 1991 yazildi , programin hakkini Sun MicroSystems`a vermistir.
Java günümüz teknolojisinde elektronik aletlerde kullanilmasi amaçlanan bir programlama dilidir.Su anda bu çalismalar üzerinde büyük adimlar atilmistir , ARM tipi Islemcileri bunun en büyük kanitidir.ARM (Advanced RISC Machines) tipi islemcilerinin en büyük özelligini söylemek gerekirse Java kodlarinin baska bir yazilim tarafindan yorumlanmasina gerek olmamasidir.Java Teknolojisi ile yeni Isletim sistemleri üzerinde çalismalarda yapilmaktadir.Su anda JOS(Java Operating System) buna en önemli örnektir.
JAVA`nin Avantajlari :
Java`nin en büyük avantaji platformdan bagimsiz olarak çalismasidir.Yani isletim sisteminiz ne olursa olsun elinizde o isletim sistemine ait bir Java yorumlayicisi varsa Java kodu çalisacaktir.Günümüzdeki tüm Isletim sistemleri Java yi desteklemektedir.Windows95 den sonra Java`yi Microsoft`ta desteklemistir ve suanda Sony PlayStation 2 ve cep telefonlarina bile Java yorumlayicisi girmistir.Java yorumlayicisi`nin en büyük özelligi ; yazdiginiz Java programini bir kere Java makina koduna çevirdikten sonra her isletim sisteminde çalisan bir dosya haline getirmesidir.Java`nin ikinci avantaji nesneye yönelik bir dil olmasidir ve yapi olarak C++`i andirir.Bu yüzden eger siz C++`i biliyorsaniz Java`yi kolaylikla ögrenebilirsiniz.Eger Java`yi yeni ögrenen birisiyseniz Java`yi ögrenmeniz için üzerinde en çok çalismaniz gereken bölüm , nesneye dayali programlama(Object Oriented Programming) bölümüdür.Nesneye dayali programlamayi üçüncü bölümde anlaticagiz.Diger bir avantaj ise Java`nin web tabanli bir dil olmasidir.Diger programlama dillerinde Browser(Browser : Internet Explorer , Netscape , Konquerer vs…) için program yazmak istiyorsak ActiveX(Windows için) uygulamalari ile ugrasmamiz gerekiyordu.Fakat Java`nin Applet teknolojisi ile bu sorun ortadan kalkmistir.Ayrica Sun MicroSystems’in çikardigi JSP(Java Server Pages) ve Servlet teknolojileriyle CGI alaninda Java adina önemli adimlar atilmistir.Bununla beraber Java’nin Jini(Elektronik Komünikasyon) teknolojisiyle gelecegin akilli beyaz esyalar ve elektronik cihazlarin temelleri atilmis oldu.Su anda ilk olarak Motorola i3000 ve Nextel i50sx cep telefonlari Java programlarinin calismasini desteklemektedir.J2ME(Java 2 Micro Edition) teknolojisi destegi vermektedirler.
JAVA`nin Dezavantajlari :
Java`nin en büyük dezavantaji , C/C++ koduna göre 20 kat daha yavas olmasi ve Java yorumlayicisina ihtiyaç duymasidir.Zaten Java`nin yavas olmasinin nedeni de kodun öncelikle yorumlayici bir yazilimdan geçip VM(Virtual Machine) kodlarini makine kodlara(Native Codes) çevirmesidir.Bu olay CPU(Central Processing Unit)`yu daha fazla islem yapmaya iter fakat ARM islemcileri bu sorunu gidereceklerdir ve suanda GNU’nun çikardigi GCJ(GNU Complier Java) teknolojisi ile Java kodu diger diller gibi kendini direkt makine koduna çevirebilir.Bu sayede hantallik ortadan kalkar fakat platformdan bagimsizligini kaybeder.

12 Yorum
  1. sehan

    doktor bey bunun türkçesi yada vatandaş dili ile yazılıp okunabilecek reçetesi yokmuydu. ÖRN: Java bir tür video hızlandırıcısı yada video gösterme proğramı denilebilinirdi. Saygılarımla      

    1. Ertan Dönmez

      konuda yazanlar yeterlidir diye umuyorum. Size yetmediyse google amcadan farklı sistemlerden sorgulatabilirsiniz.

      1. metin

        hocam video izlerken donup duruyor acaba java yükleyince bu sorun ortadan kalkarmı veyahut önerdiginiz bir program varmıdır lutfen yardımcı olunuz.ilgi eve alakanıza şimdiden teşekkürler Hoşçakalın.

  2. ahmet arif

    Hiçbişey anlamadım be . biraz türkçe ya da daha az karmaşık bişi yazın yahu 🙁
     

  3. tayfun

    bu nasıl yorum düşüncesi

  4. ugur

    arkadaş gayet güzel ve en açık dille anlatmış zaten. sorulan sorulara bakıcak olursak, bir daha pc başına oturmayın. ya da prince falan oynayın 😉  adam “video hızlandırıcısı mı” demiş ya yuh artık 😐 

  5. alican

    ya bişe dicem benim bilgisayar 4 gb ram var hemde windows 7 ultematia ama point blank ta donuyo nedir acaba ?

    1. Ertan Dönmez

      hiçbir fikrim yok hocam

      1. Muhammed

        Antivirüs programını kapatmanı önerebilirim …

  6. www.mahmutkantar.com

    java gelecek vadediyor .NET in tahtını sallayacak tek dil bence

  7. selman

    Javada ne tür programlar yazılabilir ben bunu öğrenmeye çalışıyorum ama her sitede hemen hemen aynı bilgiler var. Eclipse mevcut bende ve bu java dilinde neler yapabilirim ? Mesela, son dönemde çok met edilen ‘subway surfer’ oyunu gibi bir oyun yazabilir miyim ? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. okul zamanı kafayı derse iyice vermeyince sonrasında cevabı internetten falan arıyoruz işte 🙂

    1. Ertan Dönmez

      Üzgünüm java bilmiyorum bende 🙂

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.