Kullanılabilirlik, Cep Telefonları ve Geleceğiniz

Bu tür blog yazıları okuyanlar için pek de sürpriz olmasa gerek. Cep telefonları bizim geleceğimiz. Her şey bunu gösteriyor. Sahip olma oranları, bant genişliği erişimleri, büyük cep telefonu şirketlerinin planlarındaki değişiklikler, cihazlardaki teknoloji evrimi, fiyatlardaki düşüşler ve daha birçok belirti bu değişikliğin gerçekleşmekte olduğunu gösteriyor. Kısa zaman içerisinde cep telefonlarından yapılan aramaların bilgisayarlardan yapılan aramaları geçeceği zaten uzun süredir biliniyordu.
Bugünün işletmeleri bu değişikliği görüyor. Tablet, fablet ve akıllı telefonlardan daha önce hiç olmadığı kadar iş ve trafik geliyor sitelere. İşlem tamamlama sayısı artış gösteriyor ve bu sadece “bölgesel” bir gerçeklik değil.
Gelecek yıl hâlâ cep telefonu kullanıcılarına uygun bir ortam hazırlamamış olursanız, öyle bir ortam hazırlamış olanların çok gerisine düşeceksiniz.
Ve bu durum meydana gelirken sadece başında bir m-nokta olan site hazırlamak sizi rekabete sokmaya yeterli olmayacak. Bundan daha fazlasını yapmak zorunda olacaksınız. Bu da bizi kullanılabilirliğe getiriyor.
İnsanlar bu konuda konuşuyor ancak aslında çok az işletme bu alanda yatırım yapıyor. Sebebini anlamak da çok zor değil. Bazı insanlar ihtişamlı tasarım kısmını düşünüyor. Bazıları ise teori aşamasını geçip konsept kısmına bile gelememiş. Kendi tecrübelerime dayanarak söylemem gerekirse, bu konu gerçekten ürünün başarılı olup olmamasında çok fark yaratıyor.
cep_telefonlari_ve_gelecegimiz_ertan_donmez
Cep telefonlarının bu kadar önemli olduğunu anladıktan sonra, yatırımlarınızdan en iyi sonuçları elde etmek için sıra kullanıcı deneyimi uzmanlarını işe almaya geliyor. Cep telefonu modasını takip etmek ve sitenize gelen trafiği analiz edip anlamlandırmak çoğu insan tarafından yapılabiliyor olsa da, kullanılabilirlik testleri ve kullanıcı deneyimi odaklı tasarımlar kesinlikle bir uzman eli gerektiriyor.
İşte size Margaret Gould Stewart‘ın son TED konuşmasından toplanmış birkaç önemli kısım. Kendisi Facebook’ta… ondan önce YouTube’da… ve ondan önce de Google’da ürün tasarımı takımını yöneten kişidir. Bu durumda, UX tasarımı konusunda çok değerli tavsiyeleri olacağından şüphe yok. Bu tavsiyeler tecrübeyle sabittir, tahmin işi değildir.
*Tasarım için çok ayrıntılı bir plan yoktur – test edersiniz, öğrenirsiniz ve ilerledikçe bunu tekrarlarsınız.
*Küçük şeyler büyük farklar yaratır.
*Facebook’un LIKE butonunu yeniden tasarlamak 280 saatimizi aldı. Biraz fazla gibi gözükebilir ama her gün 22 milyar kez görüntülendiğini de unutmayın.
*Veriler ışığında tasarım yapın ama insani duygu ve davranışlarınızı da elden bırakmayın.
*Değişiklikleri kullanıcılara çok dikkatli şekilde tanıtın.
*Değişikliklerin neden meydana geldiğini kullanıcılara açıklayın.
*Tasarımlarınızı kendi bulunduğunuz yere göre değil, insanların olduğu yere göre yapın – kullanıcılar için tasarlayın.
*İyi bir tasarım cesaret ve tevazu gerektirir.
Ayak uydurmaya çalıştığınız ya da öne geçmek için çabaladığınız bir yarışta bazen fırsatları kaçırabiliyorsunuz. Ancak kullanılabilirlik testleri yaparak yeni fırsatlar yaratıp kullanıcılarınıza daha iyi bir cep telefonu tecrübesi yaşatmak tamamen sizin kontrolünüzde. Bu durum yatırım yapmayı düşündüğünüz alanlarda bazı değişiklikler yapmanızı gerektirebilir ama buna kesinlikle değer.
Eğer gerçekten geleceği düşünmeye başlamak istiyorsanız, sitenizin giyilebilir cihazlar, esnek plastik ekranlar, araç içi cihazlar ve Gözlük gibi henüz geliştirme aşamasında olan gerçeklik araçları kullanıldığında nasıl görünebileceğini merak ederek başlayabilirsiniz.
Daha birkaç yıl önce büyük ekranlı televizyonlara ve doğrudan televizyona bağlanan oyun konsollarına ayak uydurmanız gerekiyordu. Bu cihazlar günümüzde hala mevcut ancak insanlığın “daha mobil” düşüncesi yavaş yavaş bu manzarayı değiştirmekte. Giyilebilir cihazlar ise yeni geleceğimiz ve git gide bize yaklaşıyor.
 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.