Site Araması için Google Analytics Kullanırken Yapılmaması Gereken 5 Hata

google-analytics-logo-ertan-donmezGoogle Analytics’te bilgi zenginliği ile dolup taşıyor. Web site sahibi bu sayede siteyi kimin ne sıklıkla ziyaret ettiği; nerelere tıkladığı ve görüntülediği; hangi linklerin indirme ya da satın almaya yönlendirdiği gibi bilgilere sahip olarak daha anlamlı sonuçlar elde edebilir. Google Analytics aynı zamanda site aramasının tıklama ve dönüş sayısı, e-ticaret sistemleri içinde alışveriş sepetinden geri dönme oranları ve daha birçok konuda ne kadar etkili olduğunu göstermektedir.
Ancak bu verilerin size ne anlatmaya çalıştığını nasıl okuyacağınızı bilmedikten sonra resmin tamamını göremezsiniz. Örneğin siz dikkatinizi ham toplamlara veriyorsunuzdur ama o anda aslında trendlere bakmak ve verinin farklı bölümlerini karşılaştırmak çok daha mantıklıdır. Ya da sıkı bir şekilde takip etmeniz gereken trafik değişkenini hesap dışında bırakmış olabilirsiniz. Birlikte çalıştığım SEO uzmanları ile birlikte Google Analytics ve site aramasını kullanan kendi müşterilerimizin ve diğer bazı kobay site sahiplerinin yaptığı yaygın hataları kapsayan analizler oluşturduk. Bunları ben tek tek size aktaracağım, lütfen dikkatlice takip ediniz emin olun işinize çok yarayacak bilgiler aktarıyorum.
1. Hata: Site arama istatistiklerinizin doğru olduğuna inanmak.
Normalde Google Analytics, her sayfayı yüklenen sayfanın URL’sine göre takip eder. Arama sayfanızın “http://sub.domain.com/search?w=keyword” şeklinde bir URL’ye sahip olduğunu farz edelim. Google Analytics bu sayfayı “/search?w=keyword” olarak takip eder.
Site araması yaparken, arama sayfasının görünümünü belirleyecek olan bir sorgulama parametresi tanımlarsınız. Yukarıdaki durumda sorgulama parametresi değeri “w”dur. Bunun anlamı da şudur: Sitenizde “w=xyz” sorgulama parametresine sahip bütün URL’ler site arama sayfası görünümü için etiketlenecektir.
Buradaki problem, girmiş olduğunuz bu sorgulama parametresinin site dışındaki arama sayfalarında da bulunabileceğidir. Bu sitelerin mevcut olup olmadığını anlamak her zaman için kolay olmuyor. URL’sinde sizin belirlediğiniz sorgulama parametresine sahip site dışı arama sayfaları varsa bunlar da rapora dâhil edilir. Yani sizin önünüze gelen site arama raporları her zaman için doğru olmayabilir ve size site aramanız hakkında yanlış bilgi verebilir.
Çözüm ise daha gelişmiş bölümleri kullanmaktır. Çünkü bu sayede site araması bölümlerinizi biraz daha daraltmış olacak ve arama sayfası görünümündeki ziyaretleri daha doğru şekilde öğrenme konusunda hassaslaşacaksınız. Örneğin, şöyle bir şey diyebilirsiniz: “/search ile başlayan sayfaları dâhil et” ya da “w sorgulama parametresini içeren sayfaları dâhil et”.
Gezinim ve PPC (tıklama başına ücret) kampanyalarınız için site arama URL’lerini kullanmaktan kaçınırsanız sizin için daha iyi olur. Aynı sayfa kurulumu için farklı URL yapıları edinin. Örneğin, http://sub.domain.com/ertan/eren ya da http://sub.domain.com/seo/ertan/goksel/0.
2. Hata:Toplamlara odaklanmak.
Google Analytics, JavaScript takibine odaklandığı için daima eksik rapor verir. Bu yüzden takip kodunun devreye girmesi için gerekli olan sayfanın yüklenmesini beklemeden başka sayfaya geçen ziyaretçilerin sayısını hesaba katmaz. Ayrıca ziyaretçiler JavaScript ve/veya çerezleri devre dışı bırakmış da olabilirler.
O yüzden net sonuçlara çok fazla takılmayın. Onun yerine trendlere ve verinin farklı bölümlerini karşılaştırmaya çalışın (örn; site aramasıyla gelen kullanıcılar vs. site araması kullanmadan gelen kullanıcılar ya da Nisan’daki ve Temmuz’daki arama sonucu gelen ziyaretler gibi zamana bağlı ziyaretler).
3. Hata: AJAX’ı unutmak.
Site ziyaretçilerine tüm web sitesinin tekrar yüklemeden sadece içeriği yüklemelerine imkân tanıyan AJAX programlama dili son zamanlarda internetin her alanında görünmeye başladı. Arama sonuçlarında sık sık AJAX’ın kullanıldığını göreceksiniz çünkü kullanıcılara yeni sayfaların yüklenmesini beklemeden daha fazla arama sonucuna hızlıca ulaşma imkânı veriyor.
AJAX yaygınlaşmadan önce, eğer bir kullanıcı arama sonuçlarındaki yeni bir sayfaya geçer ya da farklı bir filtre seçerse sayfa yeniden yüklenmekten zorunda olacağı için Google Analytics kodu bunu ikinci bir sayfa görüntülemesi olarak sayardı. Ama AJAX ile beraber artık bu etkileşimler yeniden sayılmıyor. Şimdilerde takip etme amacınıza bağlı olarak sanal sayfa görüntülemesi ya da etkinlik takibi yaygınlaşmaya başladı.
Aşağıda parametresi URL olan basit bir JavaScript işlevi gösteriyorum. Kullandığınız takip sürümüne bağlı olarak iki örnek:
gaq.push([‘_trackPageview’, ‘/search?w=keyword&pagenumber=2’])
ga.send(‘send’, ‘pageview’, ‘/search?w=keyword&pagenumber=2’)
4. Hata: Çok fazla profil filtresi kullanmak.
Profil filtreleri verinizi dünya çapında arındırmak için yararlıdır. – Örneğin, sitenizin içerisindeki trafiği kaldırmak. Bu konuda elinizin ayarı kolayca kaçabilir ve sonuçlarınıza dahil olması gereken trafiği de dışarıda bırakabilirsiniz.
Gelişmiş bölümlerle aşinalığınızı ilerletin ve profilden engellemek yerine veriyi analiz etmek için bölümlere ayırın. Ve her zaman için bir tane filtresiz profil bulundurun – veri kaybı oluştuğunda bu profile geri dönerek işinize devam edebilirsiniz.
İç trafik verilerini dâhil etmemenin en iyi yolu IP menzili (ya da ona benzer bir etken) koymaktır çünkü bu trafiği genellikle hedef kitleniz değil çalışanlarınız oluşturur ve gerçek verilerinizde yanılmaya sebep olur. Buna bir örnek sizin web sitenizi kullanarak telefon siparişi alan bir çağrı merkezi olabilir. Bu merkez gerçek site ziyaretçilerinden çok daha fazla geri dönüş sağlayacaktır.
5. Hata: Elmaları armutlarla karşılaştırmak.
Google Analytics size basitçe geri dönüş istatistiklerini içeren bir rapor sağlayabilir. Bu hem iyi hem kötü: yanlış veri elde etmek ve ondan sonra yapacağınız analiz ve raporları da yanlış veri üzerine inşa etmek çok kolay.
Belki şu sözler size tanıdık gelebilir: “Bu hafta %4’lük bir geri dönüş sağladık ama genelde %4.5 olurdu, bu durumu düzeltmemiz gerekiyor.” Bu siz ve iş arkadaşlarınız için bir iş dehası olarak göze alınamayacak dalgalanma olabilir. Ama belli tarih aralıklarına göre veri çekerken sizin geri dönüş oranınıza katkı sağlayabilecek olan haftalık ya da aylık zirve noktalarını gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Düşük geri dönüşlerin olduğu günleri dışarıda da tutabilirsiniz. Göz önüne alınması gereken bazı etkenler de var. Mesela, mevsimsel değişiklikler, indirimli satışlar ve e-posta kampanyaları, yazın okulların tatil olup öğrencilerin fazla nete girmesi ve eylülden sonra okul açılmasıyla azalması gibi.
Çoğunlukla Google Analytics’ten çektiğiniz geri dönüş verileri işletmenin başka bir yerinden gelen gelir verileriyle örtüşmez. Bu gelir ya da diğer veriler karşılama sayfası olarak kullanılan arama sayfalarından gelen PPC trafiğini de içeriyor olabilir. Fakat ziyaretçi bu noktada henüz arama kutusuyla bir etkileşimde bulunmadığı için karşılama sayfası “site aramasıyla gelen ziyaretçiler” bölümünün dışında tutulmalıdır.
Unutmadan, Google son günlerde görmeye can attığımız bazı önemli değişiklikleri içeren Universal Analytics aracını piyasaya sürdü. Ana getirilerinin ne olduğunu görmek için henüz hala bekliyoruz ancak şahsen ben normal ve Premium hesap sahipleri için verilen özel boyutlandırma sayısının artmış olmasından oldukça memnunum.
Google Analytics verileri site araması, ürün ve gezinim tasarımı konusunda alacağınız kararlarda size yardımcı olur. Geri dönüş ve daha fazla gelir etme şansınızı da oldukça arttırır. Sadece bu verilere eleştirel bir gözle bakmayı ve sonuçların daha anlamlı gelebilmesi için Google Analytics’in ince ayarlarını öğrenmeniz yeterli.
Benden şimdilik bukadar, daha benimde bilmediğim çok fonksiyon var zamanla çözüyorum analiz ede ede deneme yanılma ile. Bir sonraki makalemde Google Analytics not provided olan sayfaları nasıl görüntüleyebilirsiniz onu anlatacağım.
Görüşmek dileğiyle..

1 Yorum var
  1. Yusuf

    Teşekkürler.Çok işime yarayacak bir yazı olmuş 🙂

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.