Menenjit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Beyin zarının iltihaplanması hastalığına menenjit ismi verilir. Bu iltihap bakterilere, mikro organizmalara bağlı olarak veya üst solunum yolları enfeksiyonlarından sorumlu virüslere bağlı olarak gelişebilir. Menenjit kendi içerisinde akut bakteriyal ve viral menenjit olmak üzere iki türü vardır.  Genel olarak menenjit bakterilerin solunum yollarından girmesi ile bulaşır.
Bazı bünyeler hastalıktan etkilenmemesine rağmen taşıyıcı olarak bakteri ve virüsleri taşıyabilirler. En önemli taşıyıcı grupları arasında yuva ve okul çocukları ile yaşlılar bulunmaktadır. Taşıyıcılar aracılığı ile ve solunum yolu ile bulaşan bakteri veya virüsler boğazda (mukozada), üremeye ve artmaya başlar, artan mikrop sayısı kana karışarak tüm organizmaya yayılır ve beyin zarına ulaşarak, beyin zarının iltihabına yol açar.
Menenjit, beyin basıncının artması ile birlikte oluşan şiddetli baş ağrıları, baş ağrılarını takip eden şiddetli bulantı ve kusma, ense sertliği olarak ta isimlendirilen başını öne doğru eğememe durumu, ilerleyen safhalarda oturamama veya sehpa tarzında oturma gibi belirtiler gösterir. Menenjit şüphesi olan çocukları düz bir zemine yatırarak ensesinin yukarı aşağı hareket edip etmediğini, dizlerini öpüp öpemediğini kontrol edebilirsiniz.
Ense sertliği varsa ve çocuk bu eylemleri gerçekleştiremiyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Menenjit hastalığının belirtileri, anjin, gribal enfeksiyonlar, üst solunum yolları enfeksiyonlarının birçoğuyla benzerlikler gösterir, bu sebeple teşhisi için mutlaka bir uzman doktora olabildiğince hızlı başvurulmalıdır. Etken Mikro organizmaların türü ve tipine göre tedavi süreçleri belirlenmektedir. Hastanın yaşı ve mikro organizmanın türüne bağlı olarak on günlük bir tedavi süreci ile tedavi edilebilen bir hastalıktır.

1 Yorum var
  1. yeşil

    beyinde tümöre kadar yolu var. dikkat edilmesi gereken hastalıklardan.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.