Kadınlarda Jinekolojik Hastalıklar

Jinekolojik hastalıklar kadın genital organlarının hastalıklarıdır. Kadın hastalıkları nedenleri genel olarak enfeksiyonlar şeklindedir bu enfeksiyonlar dışında kadın hastalıkları arasında enflamatuar hastalıklar yumurtalık aktivitesinin bozulmasına bağlı olan hastalıklar hormona bağımlı hastalıklar endokrin bozuklukları sayılabilir, bunun yanı sıra jinekolojik rahatsızlıkların gelişmesine katkıda bulunan diğer faktörler hipotermi, yorgunluk, sinir stres, kötü beslenme, obezite, bağışıklık eksikliği, ve diğerleri sayılabilir. Enflamatuar doğadaki jinekolojik hastalıklar, adneksit, kolpitis, vulvit vb. Dahil olmak üzere pürülan iltihaplı hastalıkları; cinsel yolla bulaşan hastalıklar veya CYBH’ler (iltihaplanmanın en yaygın nedeni)  klamidya, üreaplasmosis, gonore, frengis, trikomoniaz vs; sitomegalovirüs enfeksiyonu, genital virüs, HIV enfeksiyonundan kaynaklanan viral inflamatuvar hastalıklar da kadınlarda jinekolojik hastalıklar olarak çeşitlenirler. Hormona bağımlı jinekolojik hastalıklar üreme sisteminde hormonal yetmezlik sonucu oluşur Bu jinekolojik hastalık grubunda adet düzensizlikleri (amenoresi, algodismenorea, adet öncesi sendromu), fonksiyon bozukluğu olan rahim kanaması ve ergenlik dönemi bozuklukları bulunur. Hiperplastik, distrofik ve tümör oluşumunun jinekolojik hastalıkları, erozyon ve psödo-erozyon, servikal displazi, uterin miyom ve uterin ve yumurtalık tümörleri içerir.
Jinekolojik Hastalık Belirtileri
Jinekolojik rahatsızlıkların belirtileri şöyle sıralanabilir; alt karın ağrısı, lokore (sıra dışı niteliğindeki çökeltilerin artan miktarı) menstrüel bozukluklar, cinsel organ fonksiyonu  olabilir birçok jinekolojik hastalık, tümörler ve CYBH dahil, asemptomatik olabilir. Bu nedenle, her kadın bir jinekolog tarafından yılda iki kez muayene edilmelidir.
Bakteriyel vajinoz Nedir
Genel olarak bakterilerin neden olduğu farklı iltihaplanma türüdür. Gelişmelerinin nedeni, cinsel ilişki ve genel stres veya hamileliğin başlangıcında ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Genital bölgede kaşıntı ve yanma olabilir. Sarı renk akıntıların  miktarı sınırlıysa ve koku yoksa normal sayılabilir. Bir kadının vücudundaki, doğal ve patolojik birçok değişiklik, bu tür deşarjları tetikleyebilir.
Zararsız Sarı Akıntı Özellikleri

  • Miktarı azdır
  • Hiçbir koku yoktur.
  • Rengi koyudur

Deşarj suludur akışkandır ve pıhtısızdır. Diğer vakalarda, sarı renkli akıntılar normal olabileceği gibi birer patoloji işareti olabilir. Bu sekresyonların en yaygın nedenleri arasında doğum sayılabilir doğumdan sonra 6-8 hafta içinde kadında sarımsı renkte akıntı oluşabilir ve bu rahatsızlık önemli derecede rahatsızlık vermez ancak her zaman enfeksiyon olasılığı vardır, çünkü şu anda kadın organizması çeşitli enfeksiyonlara duyarlıdır. Bu nedenle eğer boşalma bir kadını endişelendirirse ve kadın rahatsızlık duyarsa, sarı akıntının nedenini araştırmak gereklidir. Vajinit, vajinal mukoza dokularının bir iltihabı olup genellikle cinsel ilişki sırasında ağrıya ve kaşıntıya neden olur. Belsoyum, klamidya ve trikomonaz, genellikle iltihaplanma sürecini açıkça gösteren sarı-yeşil sekresyonların eşlik ettiği cinsel hastalıklardır. Bu hastalıkların bir başka önemli belirtisi de, çürümüş balık kokusuna benzer koku yaymasıdır.
Kanlı Vajinal Akıntı

  • serviks erozyonu
  • miyomlar
  • endometrit
  • sarkom
  • kanser
  • adenomiyoz
  • Tümör

Kaynaklı olabilir.
 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.