Şokta İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Şok nedir
Şok, vücutta yetersiz kan oluşumundan kaynaklı hayatın yitirilmesini sebep olabilecek tıbbi bir olaydır. Şok, genellikle ağır yaralanmalar ayda hastalıkları takip eder. Tıbbi şok acil ciddi bir durumdur ve kalp krizi, dokulardaki oksijen eksikliği ya da organda ciddi sorunlar yaşatabilir. Belirtileri aniden hastayı etkilediği için acil tedavi edilmesi gerekmektedir. Tıbbi şok duygusal veya psikolojik şok birbirlerinden çok farklı olaylardır. Duygusal ve psikolojik şok bir kaza ya da korkutucu bir olaydan sonra yaşanır.
Şok nedenleri
1.Su ve tuz azalması, ciddi kanamalar ( Kan miktarında azalma görülmüştür.)
2.Kalp hastalıkları ( Kan kalpte işlev göremez )
3.Mikrobik ve alerjik hastalıklar ( kan birikmiştir. Belirtiler farklı )
Şok sebepleri (Aniden sıvı ve kan kaybının düşmesi)
Susuzluk, soğuk soğuk terleme, derinin soluk ve soğuk olması
Baş ağrısı, bayılma, titreme, üşüme
Hızlı ve sürekli soluma, çarpıntı, nabzın normalden hızlı veya yavaş atması
Panik olmak, ölümü düşüne, bitkinlik, huzursuz olmak
Şokta ilk yardım olarak hasta olan kişi, sırtüstü ve ayakları yerden 30-35 cm yükseltilir. Bu sayede kanın vücudun alt tarafından daha önemli hayati organlara gitmesine yardımcı olunur. Bu harekete şok pozisyonu denir. Dış kanamalar tedavi edilmeye çalışılır. Hava yolu her zaman açık tutulur. Hastanın giysileri rahatlaması için gevşetilir. Kırığı varsa atellenir. Örtü ile üşümemesi için örtülür. Ameliyata girme olasılığı olacağı için hastaya kusup boğulmaması nedeniyle yiyecek ve içecek verilmez.10 dakika aralıklarla nabız ve soluma hızını takip etmelisiniz. Hasta bilincini kaybederse iyileşme noktasına geri getirmelisiniz. Kalp atışı ve solunum durduğu an da hayata geri getirme işlemi yani suni solunuma başlamalısınız. Direk hastaneye götürülmeli, iyileşme durumu koruyarak sedyeye konulmalıdır.
Önemli uyarı
Hasta olan kişi gereksiz yere hareket ettirilmemeli, bu durum şoku artırmaya neden olabilir.
Hasta olan kişiye ağızdan bir şey verilmemelidir, daha sonradan anestezi verilişi geciktir ya da önlemeye sebep olabilir.
Hastanın kendisine gelmesinden sonrada sigara tüketmesine engel olunuz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.