Sinüzit Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit alın bölgesinde, göz çukurlarının iç kısımlarında, burun yanlarında ve burun arkasında bulunan sinüs boşluklarının iltihaplanmasına verilen isimdir. Genel olarak sık tekrar eden bir veya bir kaç üst solunum yolları enfeksiyonunun arkasından oluşur. Çocuklarda da yine bir gribal enfeksiyonun ardından meydana gelir.
Sinüs boşlukları mukoza denilen bir tabaka ile örtülüdür ve bu tabakanın iltihaplanması Sinüziti oluşturmaktadır. Sinüs boşlukları ile burun arasında 1-2 milimlik bir kapı ile irtibat sağlanmaktadır ve genel olarak geçirilen bir üst solunum yolları rahatsızlığı sonrasında kapanan bu kapı, sinüs boşluklarında ki mukoza tabakasının iltihaplanması sonucunu doğurur.
Ateş, baş ağrısı, kırgınlık, üst solunum yolları belirtilerine benzer belirtiler, burundan gelen iltihabi akıntı, burundan gelen kanlı akıntı, geniz akıntısı, çabuk yorulma, çocuklarda öksürük gibi belirtiler gösteren Sinüzitin, Kronik türünde ise baş ağrısı ilk zamanlar görülmez, diğer belirtileri gösterir. Semptomların görülmesinden sonra başvurulan uzmanlar, rahatsızlığın akut veya kronik olup olmadığını anlayabilecekleri testler yaparak, akut ve ya kronik olduğunun tespitine göre farklı tedaviler uygularlar.
Akut Sinüzit vakalarında uzmanlar medikal tedaviler uygulayarak kısa sürede hastaları rahatlatıcı ve orta vadede tedavi edici sonuçlar alabilirler. Antihistaminik ve antibiyotik, burun damlaları, öksürük şurupları, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçların gerekli dozajlarda uzman denetiminde kullanılması sonucunda kısa sürede yanıt alınabilmektedir. Akut sinüzitlerin tedavisinde en önemli unsur, daha sonra kronik hale dönüşmemesi veya başka üst solunum yolları rahatsızlıklarına sebep olmaması için 4 ile 6 hafta arası uzmanın belirleyeceği bir süre antibiyotik tedavisinin kesilmemesidir.

4 Yorum
  1. Ela

    Bende sinüzit var ne yaparsam yapıyım değişmiyo, ama en iyisi deniz suyu bol bol tuzlu su çekeceksiniz burnunuza uzun süre rahatlık veriyor,etrafınızda dalgıçlar falan varsa sorun hiçbirinde yoktur 🙂 . Dr. Mehmet Öz ün bir programını izledim orda anlattıklarıda faydalı oldu. Bir su bardağı ılık suya 2 kaşık tuz atıyosunuz tamamen eriyecek şekilde karıştırmanız lazım ama tamamen erimeli yoksa çok fena yakar. burnunuz bir deliğinden alıp diğerinden suyu boşaltmanız lazım çok can yakıyo ama faydası oluyor

  2. murat

    Arkadaşlar ben geçenlerde internette gezerken sinüzüt tedavisiyle ilgili bir kaç videoya baktım hatta bir internet sitesinde Avrıpada garantili olan bitkisel tedavi yönteminin Türkiyeye geldiğini üstelik sağlık bakanlığından onay aldığını okudum 15 günde tamamen sinüzütten kurtuluyorsunuz baya insan kullanıyormuş bu zamana kadar memnun olmayan çıkmamış linki vereyim isteyenler bir göz atsın bende sinüzütüm deniycem sizlerde bir bakın fikirlerinizi söyleyin derim 

  3. aliye

    sinuzit hakkında faydalı bilgi paylaşmışsınız. teşekkür ederim.

  4. Sertaç Kızılkaya

    Üst dişlerin ağrıması da sinüzit habercisi olabilir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.